Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thorgren missade OS- medalj med en poäng

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sven Thorgren efter första åket.
Foto: Viasat Sport

SOTJI/STOCKHOLM. Sven Thorgren, 19, missade medalj i slopestyle.

Det när han bara var en poäng bakom bronsvinnande Mark McMorris.

– Vi får ta ett snack med domarna så att vi får veta vad de vill ha. Just nu är alla fundersamma över domarnas beslut, säger Sven Thorgren till SportExpressen.se.

Det är första gången som slopestyle är en gren i OS.

Och det började med svensk mardröm.

Sven Thorgren stod för två bra åk – men det räckte inte.

I stället blev det en fjärdeplats, trots att han själv tyckte att han borde ha fått högre poäng.

– Det borde ha getts högre poäng. Både mitt och Marks (McNorris, som blev trea) åk var bättre än Sage (Kostenburg, som vann) åk, tycker jag, säger Sven Thorgren till SportExpressen.se efter tävlingen.

"Borde ha tagit Sage"

Efter sitt andra åk låg Thorgren trea, en poäng bakom kanadensaren Mark McMorris.

Men när norske Ståle Sandbech åkte sitt andra åk – direkt efter svensken och fick högre poäng än Thorgren – blev det i stället en fjärdeplats för Sven Thorgren, som ändå är nöjd över sitt OS.

– Jag kan inte vara annat än nöjd med hela mitt OS. Men jag är fortfarande ung, säger Thorgren.

– Det kändes ganska mycket medalj. Och det var nära. Men när jag såg att Ståle (Sandbech, som blev tvåa) landade åket visste jag att jag inte hade åket längre.

Att Sage Kostenburg vann tycker Thorgren är lite märkligt.

– Sage har väl inte fått så jättehöga betyg förrän i dag. Men jag vågar inte uttala mig så mycket, eftersom jag inte har kollat åken så noggrant. Men första intrycket var att Mark borde ha tagit Sage poäng, säger Thorgren.

– Trean och tvåan borde ha varit bättre än ettan, och det är min uppfattning. Men jag tror att domarna lyfte fram att han gjorde svåra grabs. Samtidigt hade han inte de svåraste tricken som vi andra hade.

"Får ta ett snack med domarna"

Och det blev alltså ingen svensk medalj i slopestyle för snowboard.

Jacob Söderqvist, slopestyle-expert, tycker att domarna borde ändra på sin bedömning.

– Jag tycker att det är viktigt för de som tävlar att de blir rätt bedömda. Jag tycker att det är viktigt att åkarna får komma till tals. För oss som har en sport som hastigt blev intagen i OS, en ung sport där stora Bluechip-företag ska vara med och bestämma. Sen IOK och FIS, de kanske inte riktigt lyssnar på hur vi vill att vår sport ska se ut, säger han i Primetime OS på SportExpressen.se.

Även Sven Thorgren tycker att det är svårt att veta vad domarna vill ha av åkarna.

– Vi får ta ett snack med domarna så att vi får veta vad de vill ha. Just nu är alla fundersamma över domarnas beslut, säger han.

"Lite orättvist"

Jacob Söderqvist säger att han tycker att det är konstigt att domarna kollar på tv-skärmar – någonting som gör att man kan missa delar i ett åk.

– En grej som förvånar mig är att domarna tittar på en tv-skärm. De skulle kunna en domare utplacerad vid varje del. Då ser de allting live, hur högt och långt de hoppar, säger han.

– I semifinalen såg jag två landningar som tv missade att visa och om de klipper mellan olika kameror så blir det lite orättvist.

Jacob Söderqvist har också förslag på hur man borde ändra på bedömningen.

– Jag vill verkligen se att de plockar in gamla elitåkare som varit med i de stora tävlingarna, att vi tar in dem i domarsystemet.

"Mest unik"

Henrik Harlaut, som åker slopestyle på skidor i torsdag, tycker att Thorgren borde vara nöjd med sin prestation.

– Det är en domarsport. Det finns inget som säger att det ena är bättre än det andra. Men Sven sätter två bra åk, och han borde vara nöjd med en fjärdeplats, säger han i Viasat.

Vann gjorde alltså amerikanen Sage Kostenburg, före Ståle Sandbech och Mark McNorris.

– Jag håller med om att Sage var den bästa i dag, han var mest unik, säger Harlaut.