Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Therese Alshammar blir fanbärare i OS

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM. Nu är väntan över – nu vet vi vem som bär den svenska flaggan under invigningen.

Det blir simmerskan Therese Alshammar som får äran.

– Hon var glad och smickrad, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Therese Alshammar gör sitt sjätte OS i Rio de Janeiro, men har närvarat vid få invigningar. Den här gången blir hon dock hedersgäst.

Sveriges olympiska kommitté har nämligen utnämnt Alshammar till OS-truppens fanbärare under inmarschen på Maracana-stadion.

– Valet av Therese känns väldigt bra. Jag ska inte säga att det var ett givet val, för det fanns flera bra kandidater. Kriterierna vi har är att det ska vara en positiv profil och en galjonsfigur för truppen. Och även olympiska framgångar. Och det har Therese, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Hon var glad och smickrad.

Alshammar blir fanbärare

Alshammar, som har tre OS-medaljer från Sydney 2000, bryter en trend i och med sitt axlande av uppdraget. De tre senaste spelen har Sverige gått ut på arenan med en manlig fanbärare.

Det svenska golfförbundet ville se den nyblivne British Open-mästaren Henrik Stenson i rollen.

– Vi har framfört önskemål i all ödmjukhet om att Stenson ska få bära fanan under OS-invigningen. Vi gjorde det i samband med deras årsmöte som var i slutet av april eller början av maj. Men någon större påtryckning har vi inte gjort, det ska jag väl erkänna, sa förbundsordförande Christer Bergfors tidigare i veckan.

– Jag tycker definitivt att han bör få bära fanan. Han är en bra representant för Idrotts–Sverige. Vi från golfförbundet tycker att det vore en stor ära.

Invigningen på Maracana-stadion i Rio startar klockan 01.00 natten mot lördag, svensk tid.