Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige till OS-final – efter straffdrama

RIO/STOCKHOLM. Sverige är klart för OS-final – efter en straffrysare mot Brasilien.

Hedvig Lindahl och Lisa Dahlkvist blev stora matchhjältar i straffläggningen.

Nu är det också klart att Sverige möter Tyskland i OS-final.

– Det känns ju väldigt speciellt. Tyskland... Varenda final som Sverige har varit i är väl Tyskland, Tyskland, Tyskland. Det känns väl dags att vända på den trenden – skit-Tyskland-trenden.

Straffläggningen Brasilien-Sverige

Marta – 1-0

Lotta Schelin – 1-1

Cristiane miss – 1-1

Kosovare Asllani miss – 1-1

Alves – 2-1

Caroline Seger – 2-2

Rafaele – 3-2

Nilla Fischer – 3-3

Andressa miss – 3-3

Lisa Dahlkvist – 3-4

Pia Sundhages landslag har gjort det igen.

Efter den bragdartade straffsegern mot USA i kvartsfinal är Sverige klart för OS-final – efter en straffrysare mot Brasilien i semifinalen.

Och det blev en närmast kuslig repris på straffsegern mot USA: Lisa Dahlkvist blev stor hjälte med sin avgörande straff tillsammans med målvakten Hedvig Lindahl.

– Just nu är det här större än OS-gulden med USA, säger Pia Sundhage efter matchen.

Brasilien dominerade

Dessförinnan dominerade Brasilien i princip hela matchen under 120 minuter och mäktade med över 30 avslut – utan att göra något mål. Allra närmast var Formiga med en nick på en frispark i sista minuten av ordinarie speltid, en nick som Hedvig Lindahl parerade starkt.

Samtidigt som Sverige febrilt arbetade för att freda sitt mål, skapade man flera farliga kontringschanser.

Lotta Schelin var närmast att bli svensk hjälte under ordinarie tid på en frispark som seglade genom hela det brasilianska försvaret. Schelin var även nära att tråckla sig igenom hela det brasilianska försvaret i förlängningen, men avslutade strax utanför mål.

Lisa Dahlkvist blev matchvinnare

Men efter såväl ordinarie tid som förlängning var ställningen 0-0 – och det krävdes en straffrysare för att avgöra semifinalen. Väl där missade Kosovare Asllani och Cristiane varsin straff innan Hedvig Lindahl räddade Brasiliens femte straff av Andressa.

– Jag kände mig ganska självsäker. Jag hade gjort min hemläxa igen och visste ungefär vad de skulle slå straffarna. Jag kanske borde ha gått tidigare någon gång för att nå dem. Men två tog jag i alla fall, det är bra, säger Lindahl.

Då stegade Lisa Dahlkvist – matchvinnare mot USA – fram och avgjorde med hård och låg straff.

– Det var riktigt kul att få skjuta sista straffen igen. Jag vill ha det så. Jag tänkte bara en sak: Sätter jag bollen i mål så går vi till final, säger hon efter matchen.

– Äh, jag tänkte bara att de alla hejade på Sverige. Att de bara vrålade för att jag skulle sätta bollen i nät. Så enkelt var det.

"Nu är det guld som gäller"

Förbundskapten Pia Sundhage efter matchen:

– Tro inget annat än att vi är upphetsade. Det pågår galna saker i omklädningsrummet just nu. Vi är lyckliga. Men vi är samtidigt inte färdiga med detta OS. Det är galen stämning i omklädningsrummet.

Därmed är Sverige för första gången någonsin klart för OS-final i damfotboll.

– Det är helt sjukt. Men nu har vi hittat ett sätt som funkar för oss. Vi ligger tajt, försvarar oss bra och kämpar för varandra. Varför inte köra på något som funkar?, säger Caroline Seger.

– Att vi gör det i dag igen tyder på att vi har något speciellt som alla tror på och som alla känner. Jag tror det kommer av vårt starka försvarsspel. Vi har visat mental styrka, fortsätter Seger.

Nu väntar Tyskland i final (som slog Kanada med 2-0) på fredag klockan 22:30 på Maracana, i Rio de Janeiro.

– Nu finns det bara en sak som gäller och det är guldet, säger Lisa Dahlkvist.

– Nu har vi ju gjort två saker vi aldrig gjort tidigare. Så då kan vi väl göra det igen och slå ut Tyskland? Vi har åkt på pumpen mot Tyskland så många gånger, säger Pia Sundhage.

– Det känns ju väldigt speciellt. Tyskland... Varenda final som Sverige har varit i är väl Tyskland, Tyskland, Tyskland. Det känns väl dags att vända på den trenden – skit-Tyskland-trenden, säger Lotta Schelin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!