Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SOK om Bäckström: "Har ätit den i sju år"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven Lindwall

Svenska olympiska kommittén bekräftar att Nicklas Bäckström har testats positivt för otillåtna medel.

Preparatet finns i en allergimedicin som stjärncentern har intagit i flera år.

– Jag tror inte att det här kommer ha några som helst konsekvenser för Tre Kronor, säger presschefen Björn Folin till SportExpressen.se.

Nicklas Bäckström missade OS-finalen mot Kanada.

De första uppgifterna gjorde gällande att Tre Kronors stjärncenter missade matchen på grund av migrän.

Men under finalen framkom nya uppgifter om att Tre Kronors stjärncenter hade testats positivt för ett dopingklassat preparat.

Svenska olympiska kommitténs presschef Björn Folin bekräftar nyheten.

– Ja, det stämmer. Vi vet att det är en allergimedicin han har ätit i sju år, säger han till för SportExpressen.se.

"Ett personligt straff"

Folin hade ingen ytterligare information, om till exempel när Bäckström hade testats.

– Jag vet inte när testet är taget. Jag har ingen mer information, och har inte pratat med honom. Vår läkare Björn Waldebäck sitter på informationen, säger Folin.

Kan det få konsekvenser för Tre Kronor?

– Nej, inga som helst tror jag. Det är ett personligt straff i sådana fall.

Fakta: Ishockeydopning i OS och VM

■ I OS 1972 blev Västtysklands Alois Schloder avstängd sedan hans dopningsprov visat sig innehålla spår av efedrin. Schloder blev avstängd i 18 månader, en avstängning som senare hävdes när det visade sig att Schloder fått i sig efedrin när han ätit medicin.


■ Under ishockeyturneringen i Innsbruck-OS 1976 fastnade Tjeckoslovakiens Frantisek Pospisil i ett dopningstest. Pospisil hade tagit influensamedicin som innehöll kodein och Tjeckoslovakiens seger mot Polen omvandlades till förlust.


■ Under ishockey-VM 1974 fälldes Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson för dopning sedan han tagit nässprej som innehöll det förbjudna ämnet efedrin. Sverige fråntogs två poäng i matchen mot Polen och Nilsson blev avstängd i resten av turneringen, men fick en bronsmedalj ändå och slapp vidare konsekvenser.


■ Corey Millen blev avstängd från internationellt spel i 18 månader sedan han testat positivt för testosteron i samband med ishockey-VM i Sverige 1989. Det enda som hände i resultatväg var att USA:s 4–5-förlust mot Tjeckoslovakien i gruppspelet ändrades till 0–5.


■ I lördags offentliggjordes att den lettiske spelaren Vitalijs Pavlovs dopningstest innehållit spår av methylhexaneamine och han tvingades lämna OS-byn och även lämna tillbaka sitt OS-diplom. Däremot straffades inte Lettland.


Källor: TT och Los Angeles Times.