Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart OS-premiär - då kopplar landslaget ner

Foto: Robban Andersson

COVENTRY. Två dagar till OS-premiären - då ­sluter sig damlandslaget.

Spelarna har kopplat bort allt som kan tänkas störa dem i deras uppladdning: Bloggar, Twitter, Facebook och tidningssidor på nätet.

– Jag har gått så långt att jag bett mina vänner att inte ens skicka sms till mig, säger Hedvig ­Lindahl.

Mental tränare förbereder svenskorna

Ledarstabens uppgift är att förbereda spelarna på bästa sätt tekniskt, taktiskt och mentalt. I den senare kategorin ingår att påtala för spelarna att sådant de läser om sig själva kan påverka hur de mår och prestationen på planen. Kan inte spelaren hantera det som till exempel står i tidningar är rekommen­dationen från landslagsledningen att inte läsa det.

Kontinuerligt arbete

Målarbetet bygger på ett samarbete med bland andra idrottspsykologen Göran Kenttä, samtal med ledare från andra sporter och erfarenhet från tidigare mästerskap. Fokus har lagts på att inte bara göra punktinsatser, utan satsa på ett kontinuerligt arbete vid varje samling. Att blicka längre fram än till nästa match.

Spelarna delaktiga

Enligt Kenttä har mål­arbetet "varit med gediget för att sätta gruppen, prata värderingar, målsättningar, psykologi och det ansvar som krävs." Mer underlag har kommit från ­tjejerna själva i stället för att ledningen bestämt vad som ska gälla. Nu känner de sig därför delaktiga i processen på ett ­tydligare och bättre sätt".

Fokus på rätt saker

En viktig del är att lägga fokus på rätt saker för att veta vad var och en kan påverka. På så sätt ska inte tidigare misstag upprepas igen.

Kenttä kommer i OS, precis som under VM i Tyskland förra sommaren, att agera mentalt bollplank åt ­spelare och ledare.

All fokus på prestationen: Så vill landslagsledningen att ­spelarna förhåller sig till sociala medier

IOK förbjuder reklam

All personlig reklam är förbjuden enligt Internationella olympiska kommitténs regler. Detta för att skydda IOK:s varumärken.

Ledningen vill undvika energiläckage

IOK:s regler är de tvingande reglerna och sedan ger landslagsledningen i sin tur råd till spelarna vad man bör och inte bör göra. Allt för att undvika energi­läckage som skulle ta bort fokus från prestationen i den turnering som bara är två dagar bort.

Upp till var och en att avgöra

Landslagsledningen har bland annat kommit med råd hur spelarna ska ta del av det som skrivs i medierna. Det är dock upp till individen att själv avgöra vad som kan påverka insatsen på träningar och på plan.

"Egentligen väldigt få råd"

"Det är egentligen väldigt få råd vi ger. Vi resonerar som så att ju färre de är desto enklare blir de att komma ihåg", säger damlandslagets informations­ansvarige Staffan Stjernholm.

Inför VM i Tyskland i fjol stramades reglerna åt för damlandslaget när det gäller sociala medier.

Inte så att spelarna förbjöds att blogga, twittra eller använda Facebook, men landslagsledningen uppmanade dem att i görligaste mån undgå onödiga energiläckage.

– Rekommendationen från oss har varit att undvika att läsa olika medier. Ingeting som kostar energi vill vi ska förekomma. Därför rekommenderar vi spelarna att lägga sociala medier åt sidan, säger förbundskapten Thomas Denner by.

"Stark önskan från oss"

Dennerby fortsätter:

– Det gäller att spara all energi till fotbollen och kompisarna i gruppen. Det är ingen tvingande lag - det kan man inte ha - men det är en stark önskan från oss. Det bästa är att lita på det som vi i gruppen gör.

Och spelarna har - två dagar innan OS-premiären mot Sydafrika - tagit landslagsledningens ord till sig.

Hedvig Lindahl har gått så långt att hon under ett mästerskap inte vill ha kontakt med någon utanför damlandslaget.

Det inkluderar familjemedlemmar och vänner.

– Jag lärde mig i samband med VM att ta bort allting och det fungerade väldigt bra för mig. Jag gör ingenting nu och vill faktiskt inte ens gå in på min privata sida på Facebook och kolla, konstaterar Kristianstadsmålvakten.

– Då finns det risk för att man ser länkar och hälsningar från folk. Det är säkert i all välmening de skickat dessa, men det påverkar mig ändå.

Så du går in i e n egen bubbla under OS?

– Jag har sagt till kompisar där hemma att de inte får sända något till mig. Jag har gått så långt att jag bett dem att inte ens skicka sms till mig. Jag vill få bort allt brus för att lättare kunna hålla fokus på plan, menar Lindahl.

Emma Berglund:

– Förhoppningsvis känner man sig själv så pass bra, så man vet vad som påverkar en. Jag försöker stänga av yttre påverkan så mycket som möjligt.

"Slår av allting"

Johanna Almgren har en egen blogg och är flitig på Twitter.

– Jag kommer att slå av allting nu, eftersom jag inte vill utsätta mig för vad folk tycker, positivt eller negativt. Sedan får jag göra en uppsamling efter OS.

Lotta Schelin delar sina lagkamraters åsikter.

– Jag förhåller mig nu som jag alltid gör och försöker att undvika att läsa vad som skrivs om mig. Det finns inget där som hjälper mig och det är bättre att hålla fokus på fotbollen och laget, konstaterar Lyon­stjärnan.