Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutar i landslaget – med en domarattack

Kim Andersson lägger ner landslagskarriären igen.
Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN
Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

RIO DE JANEIRO. Kim Andersson slutar i landslaget - igen.

Efter måndagens avslutande gruppspelsmatch mot Brasilien tackar högernian för sig.

– Jag är lite för gammal nu, säger 33-åringen.

Det fanns hopp - men slutade i förtvivlan.

Så beskriver Kim Andersson den avgörande matchen mot Polen som slutade med svensk förlust 24-25, vilket innebär att handbollslaget missar slutspel i OS efter fyra raka förluster.

Matchen mot Polen blev även Kim Anderssons näst sista i landslagskarriären.

"Jag är rätt trött på de nya reglerna"

Den avslutande gruppspelsmatchen mot Brasilien återstår. Inför matchen riktar Kim Andersson kritik mot domarna - och de nya regler som har införts inför OS:

– Jag pallar inte snacka om domarna, domarna är… Jag kan snart säga det, jag ska spela en match till. De suger röv, säger Kim Andersson.

– Jag är rätt trött på de nya reglerna, att vi ska hålla på att byta hela tiden. Men vi har förlorat på att vi har varit sämre än de lagen vi har mött, och vi har inte haft det spelet som vi bör, och vi har inte varit där.

Kim Andersson har slutat flera gånger förut. Senast efter VM i Qatar 2015.

Nu säger han det igen. Nu menar han det på riktigt.

– Jag är jätteglad att jag har varit här. Men jag är lite för gammal, och Johan Jakobsson har visat att han är en fantastisk högernia och har gjort det super den här turneringen. Det är någonstans hans tur att ta det här laget på sina axlar, sedan får nästa sakta men säkert växa in. Jag har sagt det många gånger innan, men nu känns det verkligen definitivt, säger Kim Andersson och tillägger.

– Jag har en match kvar, sedan är det Ystad för hela slanten.

Hur ser framtiden för svensk handboll ut?

– Där är några unga spelare, som i mina ögon kommer bli fantastiskt duktiga. Vi är ett par gamla rävar som har hängt i ett tag, det kanske blir lättare när en sådan som jag lämnar och de andra känner att de får lite mer plats.

– Det är klart att vi reste oss aldrig efter "Bengan Boys", det kanske är lite lättare att resa sig efter oss här, en silvermedalj är det vi har, så förväntningarna kanske inte är så höga på de som kommer efter oss, säger Kim Andersson.

Tobias Karlsson ska fundera på framtiden

38-åriga målvakten Mattias Andersson vill inte uttala sig om landslagsframtiden. Men en sak slår han fast:

– Det var mitt sista OS, så mycket kan jag säga.

Tobias Karlsson, 35, säger följande om framtiden:

– Jag har väl någonstans efter varje mästerskap vi gjort, satt mig ner och utvärderat hur jag vill gå vidare med det hela. Jag har mycket att fundera på naturligtvis, med tanke på mitt kontraktsutlöp med Flensburg (nästa sommar). Vad vi ska göra med livet i övrigt också. Men vi är mitt i en turnering, jag har inte bestämt mig för någonting.

Påverkar resultatet här ditt beslut?

– Absolut inte. Inte en sekund. Jag tycker någonstans att, när vi samlade laget efter matchen påpekade vi att det här var ändå på något sätt ett fall framåt. Det är viktigt att inte glömma det. Det är jättemånga killar här som har massor med år framför sig i ett landslag och det är ju en process man ska gå igenom - att göra bra och dåliga mästerskap. Och uppleva hela den här grejen. Det skulle kunna vara så att i Tokyo om fyra år så har Lukas Nilsson, Jim Gottfridsson, Philip Stenmalm, Jerry Tollbring, Andreas Nilsson och Jesper Nielsen jättemycket erfarenhet av att ha upplevt detta nu. Så man ska inte heller glömma det, i allt det jobbiga som är just nu, säger Tobias Karlsson.