Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slår tillbaka: Det ligger långt över gränsvärdet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt menar att Nicklas Bäckström inte har dopat sig, utan tagit sin medicin mot allergi.

Men nu slår både Wadas Arne Ljungqvist, professor i medicin, och chefläkaren för den finländska antidopingbyrån, Timo Seppälä, tillbaka.

– Resultatet ligger relativt långt över gränsvärdet, säger Ljungqvist till SportExpressen.se.

– Han har förmodligen tagit rent pseudoefedrin, säger Seppälä.

Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt gick till stenhård kritik mot internationella olympiska kommittén (IOK), efter Nicklas Bäckströms dopingavstängning. Boustedt var förgrymmad över tre saker:

1) Att Bäckström hade stoppats för ett ämne (pseudoefedrin) som inte borde vara dopingklassificerat.

– Det här är inte doping, men de (IOK) behöver exempel för att skrämma fuskare med. "Nick" är inte en av dem, säger han.

2) Att IOK hade meddelade avstängningen två timmar innan nedsläpp.

– Vi borde ha fått resultatet för två dagar sedan. De väntade tills nu för att det skulle ha stor påverkan för er journalister. Det är perfekt för dem, säger Boustedt.

3) Att IOK drar sig undan efter att man har meddelat avstängningen.

– Det finns ingen att prata med – de är ju amatörer, säger Boustedt i Viasat.

Var borta från listan

I Viasats sändning fick Arne Ljungqvist, professor i medicin och ordförande i IOK:s medicinska kommitté, bemöta kritiken – till att börja med om att ämnet pseudoefedrin inte bör vara dopingklassificerat.

– Substansen har diskuterats i flera år. Den var till och med borta i flera år, men återinfördes igen för fem år sedan med ett väldigt högt gränsvärde. Det gränsvärde som gäller i dag är ingen leksak – det är en hög nivå, säger han i Viasats sändning.

Ljungqvist slår tillbaka rejält mot Tommy Boustedts påstående att IOK väntar med resultatet tills matchdag bara för att väcka uppmärksamhet:

– Vad är det för prat? Det begriper jag inte alls. IOK vill inte ha någon uppmärksamhet kring positiva fall. Om det dyker upp ett dopingfall hanteras det enligt de regler som gäller, säger Ljungqvist.

När SportExpressen.se når Ljungqvist understryker han att Bäckströms resultat låg högt över vad som är tillåtet.

– Man har satt gränsvärdet avsiktligt högt. Resultatet ligger relativt långt över gränsvärdet, säger han till SportExpressen.se.

Den svenska landslagsledningen uppger dock att Nicklas Bäckström har tagit en tablett av medicinen mot sin allergi. Påståendet möter nu motstånd i Finland. I en intervju med Huvudstadsbladet säger Timo Seppälä, chefsläkare för den finländska antidopingbyrån, att det inte är möjligt att nå en så hög nivå pseudoefedrin med hjälp av medicin.

"Tagit rent pseudoefedrin"

Han menar att Nicklas Bäckström måste ha köpt rent pseudoefedrin i USA.

– Pseudoefedrin är en medicin. Hans värden är så höga att det inte kan vara efter en doktors recept. Han har förmodligen tagit rent pseudoefedrin, säger han till SportExpressen.se.

Är det möjligt att få så höga värden genom att ta medicin?

– Nej, om en doktor har receptbelagt hans medicin är det inte möjligt. Han spelar i NHL, och har varit i USA väldigt länge. Där kan man köpa pseudoefedrin var som helst.

Slutligen menar Arne Ljungqvist att det är svenska olympiska kommitténs läkares ansvar, i det här fallet, Björn Waldebäck, att se till att utövarna håller sig inom IOK:s gränser.

– Jag bara konstaterar att det är oerhört trist för en idrottsman att få okej från folk omkring sig att ta en medicin och sedan visar det sig att det var för mycket av den, säger Ljungqvist i Viasat.

IOK-ledamoten Stefan Holm om Bäckström-fallet

Stefan Holm bemöter Tommy Boustedts kritik:

– Jag förstår inte kritiken. Det tar tid att analysera ett dopingtest. Vi rapporterar så fort vi får ett resultat. Hade svaren kommit tidigare så hade Bäckström inte fått spela Finlandsmatchen. Då kanske vi hade förlorat den också.

Är det rimligt att ett A-prov tar fyra dagar?

– Jag vet inte varför det har blivit så men det är olyckligt. Hur som helst så kan man inte komma i från att det var ett positivt dopingprov.

Hur hade du reagerat om du fått beskedet timmar före en höjdhoppsfinal?

– Jag hade varit knäckt. Jag förstår att Bäckström är fruktansvärt besviken men regler måste följas.

Hur ser du på att beskedet kom så tätt inpå finalmatchen?

– Vi kan ju inte vänta till efter matchen eller mitt under matchen. Vi kan inte låta honom spela finalen och då måste vi säga till. Hur nära inpå match det än är.

När fick du veta om Bäckströms dopingsvar?

– Precis innan finalen började. Gunilla Lindberg (generalsekreterare för SOK) hade hört det och berättade för mig.

Hur ser du på Tommy Boustedts kritik om att IOK avsiktligt har väntat för att få maximalt genomslag?

– Konspirationsteorier är bara löjligt. Hade analysen varit klar i tid hade inte Bäckström spelat.