Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöströms succé: Tog första OS-guldet i Rio

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Foto: Sven Lindwall

RIO/STOCKHOLM. Sveriges första guld i Rio-OS är säkrat – tack vare Sarah Sjöström.

Svenskan höll för favorittrycket, krossade motståndet i finalen på 100 meter fjärilsim – och satte ett nytt världsrekord med 55,48.

– Jag kan inte smälta allt det här på en gång, säger Sarah Sjöström.

– Nu släpper allting. Vilket barn man har!, jublar mamma Jenny Sjöström, på plats i Rio de Janeiro.

Efter misslyckandet i London-OS där Sarah Sjöström, på grund av halsfluss, blev utan medalj har siktet hela tiden varit inställt på Rio-OS.

Och nu har hon fått gruvlig revansch.

22-åringen krossade motståndet i finalen på 100 meter fjärilsim och vann guld – hennes första OS-medalj i karriären. Dessutom slog svenskan sitt egna tidigare världsrekord med tiden 55,48.

Hon var 98 hundradelar före tvåan Penny Oleksiak.

– Det är helt galet!, säger hon efter loppet.

– Jag kollade inte på tiden. Jag fattade knappt att det var världsrekord förrän jag pratade med några journalister. Det var inte det första man tänkte på, skrattar hon.

"Mycket press på mig"

I såväl försöken som i semifinalen var Sarah Sjöström överlägsen motståndet, och i finalen visade hon ännu en gång att hon är världens snabbaste fjärilssimmare. Redan vid vändningen ledde Sjöström och låg en bra bit under världsrekordtiden, och de sista 50 meterna var det ingen som hängde med.

Segertiden stannade på 55,48 – en putsning av det egna världsrekordet. Efter loppet brast hon ut i tårar – av glädje. Och av lättnad efter en stor press på hennes axlar.

– Det här mitt tredje OS och jag har kämpat så jäkla hårt. Jag visste att jag var storfavorit inför loppet och att det var mycket press på mig. Jag försökte bara fokusera på loppet och att inte falla ihop helt, säger hon.

– Jag visste att det var mig alla ville slå. Men när jag stod bakom startpallen tänkte jag: "det är bara en bassäng, två längder, det är inga problem – det är precis som vanligt". Man måste hitta något som gör att man glömmer bort det man ska göra, säger hon.

Sarah Sjöström är därmed första svenska kvinnan att ta ett OS-guld i simning.

"Kan inte smälta det här"

Vid OS i London var Sarah Sjöström favorit till guldet på distansen. Men en sjukdom gjorde att hon underpresterade och slutade på en fjärdeplats.

Den här gången har uppladdningen dock varit perfekt för Sarah Sjöström.

Lägret inför OS hade hon i Rio de Janeiro tillsammans med sina landslagskompisar, och omställningen till att simma kväll har fungerat smärtfritt. Efter finalloppet var svenskan strålande glad, och på läktarna firade hennes föräldrar, Göran och Jenny, tillsammans med lillebror Linus och pojkvännen Johan.

– Det första jag såg efter målgången var min familj. Pappa bara skrek och lillebror bara stod och vinkade litegrann. Det var fantastiskt att se. Jag kan inte smälta allt det här på en gång, säger hon.

Mammans tårar

Mamma Jenny Sjöström var förståeligt nog lyrisk över dotterns succé.

– Jag är så glad. Jag bara gråter!

Det ser ut som att hon gråter?

– Hon är precis som jag. Helt otroligt! Det trodde jag aldrig. Eller jo, det gjorde jag!

– Nu släpper allting. Vilket barn man har!, jublar mamma Jenny.