Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silver-Saras väg till medaljen i London

En nyfödd Sara Algotsson tillsammans med familjen: Pappa Bo-Christer, mamma Margareta och hennes två år äldre syster Linda. Saras yngsta syster Cecilia föddes sju år senare. Foto: Privat
En mycket ung Sara är med när hennes första ponny Tingeling föds. Foto: Privat
Linda och Sara har tävlat på hästar hela livet. Men också i armbrytning. Foto: Privat
Sara Algotsson gick ut gymnasiet år 1983. Foto: Privat
Sara och Frank gifte sig 2009 i Kålboda utanför Kalmar. Här syns de med OS-hästen Robin Dubois. Foto: privat
Sara rider på silverhästen från i går, Wega, i en fältritt på hemmaplan utanför Kalmar. Foto: privat
Frank och Sara med dottern Wilma, som nu är två och ett halvt år gammal. Foto: JOCHEN LÜBKE/DPAFoto: Jochen Lübke
Storasyster Linda (lilla bilden) gav en grattiskram.Foto: Christian Örnberg
37 år efter den stora bilden till vänster var familjen samlad i London för att fira Saras silver. Föräldrarna Margareta och Bo Krister kramade glatt om sin dotter i går kväll innan det blev dags för silverfest med champagne och god middag.Foto: Foto: Christian Örnberg
1 / 9

LONDON/STOCKHOLM. Hon föddes rakt in i ridsporten och gifte sig med en olympisk mästare. Sara Algotsson Ostholt har dedikerat sitt liv till ­fälttävlan - i går vann hon sin belöning i silver.

Här berättar SPORT-Expressen om smålänningen som tog nationens ­första OS-medalj i London och blev "Silver-Sara" med svenska folket.

En historia som innehåller allt från mamma Margaretas arv, till bröllopsnatten på ön utanför Kalmar och mormor Ellys stora betydelse.

– Första sekunden var jag besviken, sedan var allt bara underbart, säger hennes tyske man Frank Ostholt.

Första Os-medaljen sedan 1972

Namn: Sara Algotsson Ostholt.

Ålder: 37, fyller 38 i december.

Familj: Mamma Margareta, pappa Bo Krister, systrarna Linda och Cecilia, maken Frank och dottern Wilma.

Bor: Warendorf, Tyskland.

Yrke: Ridsportsproffs.

Främsta merit: OS-silver fälttävlan 2012.

Aktuell som: Tog Sveriges första OS-medalj i London, och den första fälttävlansmedaljen för Sverige i OS sedan 1972.

Den 8 december 1974 såg Sara Algotsson ljuset i Kristvalla församling.

37 år senare bröt hon en 40 år lång svensk medaljtorka i fälttävlan på OS - sedan landslagstränaren Jan Jönssons brons i München 1972.

– Jag är väldigt stolt. Det är det första OS-silvret någonsin i ritt och det var ju bara ett pet ifrån guldet, säger hennes farbror Jan Broselid, 65, som följt Saras karriär på nära håll.

Sara växte upp på mamma Margaretas familjegård i byn Läckeby utanför Kalmar. Och där bor alla utom Sara än i dag.

OS-medaljören och hennes två systrar Linda och Cecilia har alltid levt hand i hand med ridsporten - även om "Silver-Sara" även hann testa fotboll under sin uppväxt.

- "Maggan", deras mamma, har alltid ridit mycket och de har växt upp med det. De började rida för Nybros ridskola, berättar Jan Broselid.

Sara var inte gammal när hon fick sin första ponny.

Och eftersom Margareta Algotsson föder upp hästar har familjemedlemmarna aldrig behövt oroa sig för att tvingas köpa dyra hästar.

– Nej, "Maggan" är en av världens bästa, om inte den allra bästa, på att föda upp fälttävlanshästar. Fyra av hennes hästar var med nu i OS, säger en stolt Jan Broselid.

Fick pris av kungen

Sara har alltid stått lite bakom två år äldre systern Linda Algotsson som slog igenom som en supertalang och tog junior-EM-guld redan som 17-åring.

Men ett av Jan Broselinds favorit­minnen av sina brorsdöttrar är från cirka tolv år tillbaka när de tog storslam på en tävling utanför Kinna.

De lite lätt kända prisutdelarna tvingades vänta på att systrarna skulle ta sig till ceremonin.

Vilka de var? Kung Carl XI Gustav och drottning Silvia.

– Det var den största fälttävlans­tävlingen i Sverige på den tiden och de vann nästan allt de ställde upp i. Kungen och drottningen var prisutdelare men fick stå och vänta på Sara och Linda medan de pysslade om hästarna. De fick säkert stå där i 15-20 minuter vilket jag tyckte var roligt, ha ha.

"En otroligt bra vän"

Vid år 2004 började en jämnårig kvinna vid namn Anna Olsson, 38, träna under Sara Algotssons ledning.

I dag är de bästa vänner - och en hyperglad väninna såg Sara bärga silvret på Greenwich Park. Här är hennes beskrivning av den svenska OS-truppens första medaljör i London.

– Sara är en otroligt bra vän som alltid finns där. Vi pratar jätteofta i telefon om allt möjligt. Inte bara om hästar utan om mycket annat också.

Under alla tävlingar ute i Europa började Sara falla för tyske OS-medaljören från Hongkong, Frank Ostholt.

– Från början var det mest att han var en trevlig person rent allmänt. Sedan växte det fram något mer. Mamma var med när det hände och brukar ta upp att hon minsann var med och såg att det började slå gnistor mellan oss, berättar Sara.

Gifte sig i Kalmar

2006 blev duon ett par - och tre år senare gifte de sig på Saras hemmaplan i Kalmar. Uppdraget att planera bröllopet gick till Anna Olsson.

– Vi sa okej, vi gifter oss i Sverige om ni fixar hela festen. De är verkligen fantastiska vänner, säger Sara.

Än i dag pratas det om bröllopet i lilla orten Kålboda utanför Kalmar där det hölls.

– Det blev en fantastiskt rolig fest som varade i tre dagar. Det var ett 70-tal gäster med folk både från Tyskland och England, berättar Anna Olsson.

Jan Broselid minns det som i går:

– Bröllopsparet övernattade på en liten ö utanför Kålboda. De rodde ut med båt på kvällen när gästerna hade gått och lagt sig. Frank rodde dit på kvällen men på morgonen efter när de kom tillbaka för att äta frukost var det Sara som rodde båten. Det har blivit en liten legend där, som visar hur hård hon är.

Sara Algotsson Ostholt valde sedan att flytta med maken Frank till Tyskland.

Där bor de i en lägenhet på 120 kvadrat i Warendorf.

– De har en väldigt fin lägenhet och vi är jätteglada att vi har fått Sara som granne, hon är alltid väldigt trevlig, berättar grannen Dirk Rotthues.

Strax efter flytten födde Sara parets första barn. I dag är Wilma två och ett halvt år och följde mammas framfart hemifrån Tyskland.

"Sara är väldigt ödmjuk"

Saras kusin, Sofia Björnsdotter, 20, bor med familjen och är au-pair till Wilma.

– Sara är väldigt ödmjuk och proffsig mot alla hon träffar. Medaljen betyder allt för henne. Hon har verkligen satsat på det och jag är väldigt glad för hennes skull. Det är väldigt roligt att vara au-pair till lilla Wilma, hon är jätte­social och glad.

Den täta kontakten med familj och släkt är väldigt viktig för "Silver-Sara". En av de som betytt mest i hennes liv är hennes ­mormor, Elly Johansson, 86.

– Hon har betytt mycket för henne. När hon bodde hemma i Sverige hade de väldigt bra kontakt, hon bor ju på deras gård. Hon har alltid funnits där, och finns där, för Sara under hennes uppväxt och fortsatta liv, berättar väninnan Anna Olsson.

Men på grund av Sara och Lindas tävlingsliv ute i Europa är det sällan hela släkten hinner träffas.

Därför längtar Jan Broselid redan till OS är över.

– Då ska alla bröder, syskon, kusiner och kusinbarn träffas. Det blir i stort sett folk från hela Sverige. Alla samlas på gården i Körningsven, det ser jag fram emot.