SD-politikerns utspel om Alshammar i OS

Therese Alshammar under OS-invigningen i Rio de Janeiro
Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN
SD-politikern Thoralf Alfsson
Foto: Suvad Mrkonjic

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM. Fanbäraren Therese Alshammar bar en klänning med huva från H&M under OS-invigningen.

I ett blogginlägg frågar sig nu Thoralf Alfsson, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, om det i själva verket inte rörde sig om en slöja.

Och om det i så fall skulle vara "ett tecken på islamiseringen i Sverige och västvärlden".

– Det klädval som H&M har tagit fram gav uppenbarligen utrymme för spekulationer, säger han.

– Inga kommentarer, det är inget jag vill prata om, säger Therese Alshammar.

"Skall vi se detta som ännu ett tecken på islamiseringen av Sverige och västvärlden?”

Så skrev SD-politikern Thoralf Alfsson, tidigare riksdagsledamot, på sin blogg efter invigningen av OS i Rio de Janeiro, en nyhet som först uppmärksammades av sajten Inte Rasist Men

Anledningen var den klänning som Sveriges fanbärare, Therese Alshammar, bar under ceremonin.

Alshammar bar en klänning med luva från H&M. Den svenska klädkedjan står bakom Sveriges kollektion under OS i Rio de Janeiro.

"Skall man tolka det som att Sveriges fanbärare Therese Alshammar bar en slöja under OS-invigningen? En halvslöja eller ska det ses som en luvklänning? Det är givetvis upp till betraktaren”, spekulerade Alfsson i inlägget.

Therese Alshammar på invigningen.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

"Jag fick många reaktioner"

Enligt Thoralf Alfsson var syftet med blogginlägget att lyfta frågan kring Alshammars kläder under OS-invigningen.

– Jag ställer ett antal frågor till mina läsare utan att jag själv tar ställning. Jag var intresserad av hur andra uppfattade den klänning och huvudbonad som Alshammar bar eftersom det förekom en hel del reaktioner efter OS-invigningen, säger han i ett mejl till Expressen efter att ha avböjt att kommentera via telefon.

Vad är din egen åsikt om H&M:s klädval?

– Det klädval som H&M och SOK har tagit fram gav uppenbarligen utrymme för spekulationer, vilket framgår av många kommentarer med olika åsikter om det är en slags slöja eller om det är en luva. Jag tycker att det är olyckligt!

Vad fick dig att spekulera kring att Alshammars klädval skulle vara ett "tecken på islamiseringen"?

– Jag fick många reaktioner via sociala medier och på mejl redan under natten då OS-invigningen fortfarande pågick och under morgonen. Därför ställde jag frågorna till mina läsare, och skall man få reaktioner kan man spetsa till frågeställningen.

Hur kom du fram till slutsatsen att Alshammars kläder skulle kunna vara ett "tecken på islamiseringen” och inte en vanlig huva?

– Jag har inte kommit fram till någon sådan slutsats. Jag har enbart ställt en fråga.

I sociala medier har flera skrivit att Alfsson är onödigt konspiratorisk i sina resonemang.

Vad vill du säga till de som tycker att du ägnar dig åt konspirationsteorier i det här fallet?

– Att ställa helt öppna frågor kan knappast vara konspirationsteori.

Therese Alshammar var fanbärare på invigningen.
Foto: David Goldman / AP TT NYHETSBYRÅN

Vill inte jämföra med den svenska folkdräkten

Det finns flera kända och traditionella klädesplagg i västvärlden där delar täcker huvudet med en huva eller huvudduk. När man gifter sig har man en slags slöja. Även Jungfru Maria har slöja på de avbildningar som finns. Hur ser du på det?

– Det handlar om tradition och vår historia.

I sitt blogginlägg, och i vidare diskussioner på Facebook, spekulerar Alfsson kring frågan om H&M medvetet har tagit fram en slöja till Therese Alshammar på kommersiella grunder.

"Enligt media är det HM som designat den svenska OS-truppens kläder. Är det en PR-kupp som riktar sig mot den muslimska befolkningen från HM? HM finns i många länder idag. Har svenska OS-kommittén åkt på en riktig blåsning av HM?” skriver han i inlägget, och fortsätter sedan på Facebook:

"Glöm heller inte att HM har butiker i minst 13 muslimska länder där man hade en försäljning på ca 7-8 miljarder kronor under 2015", skriver han.

"Sannolikt noga övervägt"

På Facebook påpekar en läsare att det nog snarare rör sig om en huva och inte en slöja. "Jag har en huva på min jacka utan att det räknas som en slöja", skriver personen, varpå Alfsson svarar:

"Nu är det sannolikt inte Alshammar själv som beslutat om detta och varför en slöja/luva skulle ingå i hennes klädesplagg. Utan det beslutet har nog HM:s designer tillsammans med SOK tagit. Men den som tog beslutet måste ha varit medveten om vilka reaktioner det kunde utlösa och vilka tankar det kunde ge. Men ändå valt att göra så. Varje detalj i fanbäraren kläder är sannolikt noga övervägt, allt annat vore oprofessionellt!”

Alfsson vill dock inte förklara mer ingående om sina tankar kring H&M:s kollektion. Han säger också att han aldrig har påstått att det skulle röra sig om en slöja.

– Jag skriver inte någonstans att det är en slöja. Min uppfattning är att H&M och SOK har lagt extra energi på just klädseln för fanbäraren, säger han.

Expressen har varit i kontakt med H&M men den svenska klädkedjan har valt att inte kommentera Thoralf Alfsson blogginlägg.

Therese Alshammar själv lägger ingen energi på ämnet.

– Inga kommentarer, det är inget jag vill prata om, Therese Alshammar.