"Så jävla missnöjd med min turnering"

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

RIO DE JANEIRO. Förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson lade ett stort ansvar på Jim Gottfridsson när de tog ut honom som enda mittnia i OS-truppen.

Men OS blev inte alls som 23-åringen tänkt sig. Sverige har förlorat alla fyra matcher och är ute ur OS redan innan den sista gruppspelsmatchen är spelad.

– Jag är så jävla missnöjd med min turnering, säger Gottfridsson.

Den Ystadfostrade, numera Flensburgspelaren, är ett av svensk handbolls största framtidsnamn. Skador har gjort att han inte mästerskapsdebuterat förrän i OS i Rio de Janeiro men väl här förväntades han bära lagets anfallsspel, som den enda utpräglade spelmotorn i truppen.

Men det blev varken som han själv eller förbundskaptenerna hoppats. Efter fyra raka förluster är Sverige utslaget ur OS. Handbollslandslaget har inte fått spelet att fungera, och Jim Gottfridsson har inte stått att känna igen.

Gottfridsson tycker det är ett fiasko

I måstematchen mot Polen gjorde han noll mål på fem avslut. När Sverige hade tagit ett grepp om matchen i mitten av andra halvlek och tvingat Polen till timeout vid ställningen 21–19, brände Gottfridsson ett friläge från sex meter. I stället för en tremålsledning, kunde Polen reducera på straff i anfallet efter.

Bollen ville inte in i dag?

– Nä, inte denna matchen heller. Jag är så jävla missnöjd med min turnering. Det har… Fan, jag är så jävla besviken. Jag kollar video, nöter på träningar, det går så jävla bra på träningarna, sedan så när man väl kommer in på matchen är det som att allt fryser till is. Jag vill så mycket… Och det lossnar inte. Jag vette fan vad det är, för jag vet ju om hur mycket bättre handbollsspelare jag är, säger Jim Gottfridsson.

Läggs de här svaga prestationerna på varandra?

– Absolut inte, jag är ju professionell handbollsspelare, detta är mitt jobb och jag lägger dem bakom mig. Så känns det varje gång jag går in till match: ”I dag känns det bättre, det känns så jävla bra”. Jag tycker här, i första halvlek har jag bra lägen, jag tar inte med mig det alls in i andra halvlek. Jag bommar dem. Andra halvlek börjar jag bomma två jättebra lägen – vad ska jag göra? Den vill inte gå in för mig. Jag vette fan.

Har du pratat med någon under de här dagarna?

– Ja, absolut. Jag kan inte klaga på att jag har haft dålig hjälp, jag har snackat med Stefan Lövgren, Ola Lindgren, Staffan Olsson, Ljubomir Vranjes, Maik Machulla (assisterande tränare, Flensburg)… Det är inga dåliga namn jag rabblar upp, som hjälpt mig och försökt tipsa mig.

Vad har de sagt?

– Framför allt: slappna av och njut. Och det gör jag men det vill ju inte sig.

Är det här ett fiasko, att ni åker ut efter fyra förluster?

– Ja, det är det väl.

Stöttas av Lindgren: "Framtidsman"

23-åringen har svårt att hålla tårarna borta efter att ha åkt ur sitt första mästerskap redan i gruppspelet.

– Ursäkta om jag svär, men jag är så jävla besviken. Det är så jävla tomt att stå här just nu.

Förbundskapten Ola Lindgren lider med sin spelare.

– För Jims del handlar det väldigt mycket om erfarenhet och rutin. Han har inte varit i den här situationen innan. Det är hans första mästerskap och han tappar lite självförtroende. Vi har försökt peppa honom och ge honom självförtroende. Han är en framtidsman.