Så använder Ryssland den nya "supergasen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Filip Singer / Epa / Tt

Dagen efter OS-avslutningen kritiserades Ryssland för sitt användande av "supergasen" xenon.

I en dokumentär inför spelen visade ryssarna öppet hur de testar ädelgasen i laboratorium för att maximera idrottarnas kapacitet.

– På skidträningen efteråt fick jag de bästa resultaten någonsin, säger den unga längdskidåkaren Artyom Musikhin i videon.

Ryssland vann medaljligan i de egna olympiska spelen i Sotji. Men dagen efter OS avslutades höjdes kritiska röster om Ryssands användning av supergasen xenon - som ryska idrottsutövare ska ha använt sedan 2003. Enligt flera internationella studier ska inandning av xenon bidra till att stimulera produktionen av EPO i kroppen.

Ett år före OS i Sotji visade Russia Today en dokumentär om Rysslands förberedelser inför OS. Den 25 minuter långa videon sändes i februari 2013.

17 minuter in i videon berättar programledaren hur läkare och forskare ska hjälpa idrottare att prestera sitt allra yttersta - med hjälp av gasen.

Tittaren tas helt öppet med i ett laboratorium med flera forskare vid Institutet för medicin och biologi i Moskva. Journalisten berättar om forskningen; vilken effekt xenon har och hur den används mest effektivt.

"Väldigt effektivt"

Forskare och läkare jobbar särskilt med at studera den effekt som ädelgasen har på idrottares prestationer. I videon förklaras att det nyligen startades ett projekt för att kartlägga hur xenon ska användas inom idrotten i framtiden.

– Xenon är väldigt effektivt mot stress. Därför kan det användas i stressande situationer i små terapeutiska doser. Innan tävlingar måste idrottare slappna av, sova och optimera kroppens kapacitet. I projektet tittar vi på hur xenon kan hjälpa till då, säger Yury Bubeev, chef för den psykologiska och fysiologiska avdelningen.

I videon får tittaren se när den unga längdskidåkaren Artyom Musikhin får en dos med xenon.

– Efter experimentet var det mycket lättare för mig att träna och jag återhämtade mig mycket fortare. På skidträningen efteråt fick jag de bästa resultaten någonsin, säger Musikhin i videon.

Inte dopingklassad

I dokumentären visar alltså ryssarna öppet hur de använder xenon.

Men under måndagen höjdes kritiska röster mot nationens idrottsutövare. 

– Den här metoden är utformad enbart för att vara prestationshöjande, och i mina ögon är det doping, säger Mario Thevis, dopinganalytiker ved analyslaboratoriet i Köln.

Ädelgasen är inte dopingklassificerad men enligt ledaren för internationella antidopingbyrån (Wada), Craig Reede, kommer man att ta upp ärendet.

– Kommissionen som övervakar förbudslistan kommer att ta tag i det här, säger han.