Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland stängs av från friidrotten i OS

Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/CHRISTIAN OHDE IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/CHRISTIAN OHDE IMAGO SPORTFOTODIENST

Rysk friidrott portas från OS.

I alla fall om det internationella friidrottsförbundet, IAAF, får bestämma.

På fredagen tog förbundsstyrelsen beslut om att förlänga avstängningen av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

– Vi kan inte lita på att rena idrottare verkligen är rena, säger IAAF;s dopingexpert Rune Andersen.

Samtidigt öppnar förbundet för att låta friidrottare boende utomlands tävla på OS under neutral flagg.

Nästa vecka kommer IOK att ta ett definitivt beslut i frågan.

Ryssland utövade hårda påtryckningar inför det internationella friidrottsförbundets styrelsemöte för att få dem att häva avstängningen av ryska friidrottare inför OS.

Rysslands president Vladimir Putin kritiserade IAAF och sa att rena idrottare inte ska straffas för att andra har använt sig av doping.

Och Dmitrij Peskov, talesman från Kreml, menade att de skulle vidta rättsliga åtgärder om inte avstängningen hävdes.

IAAF kunde dock inte blunda för de uppgifter som finns. På fredagen tog styrelsen ett enhälligt beslut att förlänga avstängningen av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

– Det här är en sorglig dag för vår idrott. Rysslands antidopningsarbete har förbättrats, men inte tillräckligt mycket, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

Kontroller har stoppats

De ryska friidrottarna har varit avstängda från internationella tävlingar sedan i november i fjol då den internationella anti-dopingbyrån Wada i en rapport anklagade rysk friidrott för att ha bedrivit systematisk doping.

Och problemen består.

Enligt en ny rapport, som Wada presenterade inför mötet, ska kontrollanter ha stoppats från att ta dopingprover. De ska även ha fått ta emot hot från personer från säkerhetstjänsten FSB. Många dopingprover ska även ha ogiltigförklarats efter att den ryska tullen ska ha öppnat dem enligt TT.

– Vi kan inte lita på att rena idrottare verkligen är rena, säger IAAF;s dopingexpert Rune Andersen.

"Kränker mänskliga rättigheter"

Efter fredagens beslut lät reaktionerna inte vänta på sig.

Den dubbla OS-guldmedaljören i stavhopp Jelena Isinbajeva menar att beslutet kränker de mänskliga rättigheterna och att hon kommer att ta frågan till domstol.

Och den ryske idrottsministern Vitalij Mutko säger att beslutet var väntat men att de kommer att agera för att upphäva det.

"Vi är extremt besvikna över beslutet. Rena idrottares drömmar krossas på grund av ett förkastligt uppförande av andra aktiva och ledare", säger det ryska idrottsförbundet i ett pressmeddelande.

De enda som nu kan rädda Rysslands OS-deltagande i friidrott är den internationella olympiska kommittén IOK.

Under ett möte nästa vecka kommer IOK att ta ett slutgiltigt beslut i frågan.

Men redan under lördagen kommer IOK:s styrelse att ha ett telefonmöte för att diskutera IAAF:s beslut.

Friidrottare kan få dispens

IOK:s president Thomas Bach har tidigare fått frågan om de är beredda att gå emot IAAF:s beslut och gav då följande svar enligt Sky News:

– Det kan jag inte spekulera i. Vårt möte den 21 juni kommer att handla om att skydda de rena idrottarna och skapa lika villkor för alla idrottare som deltar i Rio, har Bach sagt.

Det kommer även att finnas möjlighet för enstaka ryska friidrottare som bor utomlands att tävla under neutral flagga på OS.

– Om de inte testats i det ryska systemet utan i system som har ett effektivt antidopningsprogram kommer de att bedömas utifrån detta, säger Sebastian Coe enligt TT.

Det ska dock inte röra sig om mer än högt fem friidrottare enligt IAAF.