Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska visselblåsaren stoppas från Rio-OS

Stepanova.Foto: Matthias Schrader / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryskan Yulia Stepanova var en av idrottarna som gav antidopingbyrån Wada information om den ryska dopingskandalen.

IOK valde ändå att stänga Stepanova ute från OS – och nu har den amerikanske friidrottstränaren Steve Magness rasat mot beslutet.

"Hon tvingades fly för sitt liv", skriver Magness

Yulia Stepanova beskrevs som ”en modig idrottare” av antidopingbyrån Wada för att ha bidragit med information om att ryska idrottare systematiskt hade dopat sig.

Det internationella friidrottsförbundet (IAAF) har tidigare stängt av alla ryska friidrottare från att delta i OS.

Men i början av juli fick Stepanova tillåtelse av IAAF att delta under sommarens stora mästerskap – under neutral flagg.

I går ändrades dock det beslutet.

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har meddelat att Stepanova inte får delta i OS – trots att IOK tillåter andra ryska idrottare att delta i mästerskapet.

Har varit avstängd för doping

Anledningen till det är – enligt IOK – Stepanovas dopingbakgrund. Hon blev avstängd för doping i två år 2013 och fråntogs sin medalj på 800 meter från inomhus-EM 2011.

"IOK:s verkställande organ har beslutat att gå på IOK:s etiska kommissions råd att inte tillåta någon rysk idrottare som tidigare har begått ett dopingbrott att delta i sommarens OS", skriver IOK på sin hemsida men bjuder trots det ner Stepanova till Rio i sommar.

"Trots det vill IOK:s verkställande organ uttrycka sin uppskattning till Yulia Stepanova för hennes hjälp för att bekämpa doping. Därför bjuder IOK ner Yulia Stepanova och hennes man till OS i Rio i sommar."

Den amerikanska antidopingbyråns (USADA) ordförande Travis Tygart är oförstående till beslutet att porta Stepanova från OS i Rio.

– Beslutet är obegripligt och kommer avskräcka visselblåsare i framtiden, säger han nyhetsbyrån AP.

Steve Magness är amerikansk friidrottstränare på universitetsnivå och en skribent för bland andra löpartidningen Runner's World.

"Sa fuck you"

Han är lika upprörd över IOK:s beslut som Tygart.

"IOK sa precis 'fuck you' till människorna som gjort mer för att rädda sportens integritet än vad IOK har gjort på 40 år", skriver Magness via sitt Twitter-konto.

Magness trycker på att herr och fru Stepanova har stått för enorma uppoffringar för att kunna berätta sanningen om den utbredda dopingen i Ryssland.

"De tvingades lämna sin familj, sina liv och fly till ett annat land. De levde dolda på hemliga ställen, kunde inte rota sig någonstans, i utlandet där de inte kunde språket. De riskerade sina liv och lemmar för att lämna ut informationen som förändrat sporten till det bättre", skriver Magness.

 

Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.