Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska regeringen inblandad i dopingen

Rysslands president, Vladimir Putin.
Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Alexander Legkov.
Foto: Heikki Saukkomaa / AP LEHTIKUVA

Den ryska säkerhetstjänsten och landets sportminister var inblandad i att mörka ryska dopingprov i samband med OS i Sotji 2014.

Detta meddelade antidopingbyrån Wada i sin slutgiltiga rapport i saken, enligt BBC.

Det var Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva, som först avslöjade att Sotji-OS varit föremål för en dopingskandal.

I en intervju med New York Times berättade Rodtjenkov om ett systematiskt fuskande med de ryska atleternas dopingprover under OS.

Statsdoping inför Sotji

Enligt Rodtjenkov var 15 ryska medaljörer dopade – däribland skidstjärnan Alexander Legkov som vann femmilen i Sotji. Rodtjenkov påstod också att det förekommit systematisk rysk doping i fler mästerskap, bland annat inför OS i London.

– Anklagelserna är enbart nonsens. Jag har vunnit mina medaljer på ett ärligt sätt. Mitt hjärta är rent, sa Legkov då.

Nu har Rodtjenkov fått rätt – av Wada. Enligt en ny oberoende rapport från den internationella dopingbyrån var den ryska säkerhetstjänsten och sportministern inblandade att mörklägga ryska dopingprov i samband med OS i Sotji.

Förslaget efter McLaren-rapporten: Porta Ryssland

Säkerhetstjänsten ansvarade för att manipulera urinprov som ryska idrottare hade lämnat in. Doktor Richard McLaren, mannen som ansvarade för rapporten, hävdar att han har full tilltro till faktauppgifterna som lämnas fram i rapporten.

– Laboratoriet i Sotji drev ett unikt system för att byta ut tester, för att göra det möjligt för dopade ryska idrottare att tävla i vinter-OS, säger McLaren enligt TT.

Rapporten yrkar på att Ryssland portas från OS i Rio de Janeiro i sommar.