Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ridsport kan tas bort från OS-programmet

Gretzer Foto: Anna Nyström
Peder Fredricson tog OS-silver i Rio. Foto: Roland Thunholm / BILDBYRÅN

RIO DE JANEIRO. Trots publiksuccén i hästhoppningens individuella final riskerar ridsporten nu att slängas ut ur den olympiska familjen.

I november samlas det internationella ridsportsförbundet, FEI, för att presentera förändringar som ska få IOK att behålla sporten på det olympiska programmet.

– Det jobbas febrilt och folk börjar inse allvaret, säger Maria Gretzer, ryttarnas representant i FEI.

De senaste åren har röster höjts för at modernisera ridsporten. Och det internationella ridsporsförbundet har fått bakläxa av IOK.

Under ett möte i höst måste FEI klubba igenom en rad förändringar för att få behålla sin plats på det olympiska programmet.

– Det hjälper inte med några prutt-förändringar som vi tycker är stora, säger Maria Gretzer.

Under OS i Rio de Janerio har den tidigare landslagsryttaren varit expertkommentator åt Sveriges Radio. Men hon har också representerat det internationella ridsportsförbundet i sin roll som ryttarrepresentant.

I november reser Gretzer till Tokyo för att vara med och utveckla ridsporten och se till så att den får behålla sin olympiska status även efter mästerskapet i Japan 2020.

– Alla sporter har fått på agendan att göra ett bättre och mer intressant format. Så vi är osäkra om alla grenar kommer att få vara kvar efter Tokyo, säger Gretzer.

Har FEI tagit uppmaningen på allvar?

– Det måste man göra, annars har vi ingen chans att kunna vara kvar efter Tokyo. FEI har tagit det på väldigt stort allvar, men det har varit ett massivt motstånd inom fälttävlan från bland annat England. De är konservativa och vill ha det som det alltid har varit men de har fått backa jättemycket.

– De har till och med gett med sig och ändra formatet så det blir mer publikvänligt nu.

Hur stora förändringar krävs för att få stanna kvar på OS?

– Vi måste göra mycket mer än vad vi tror. Jag har hört vad rugbyn och många andra idrotter har gjort och det är stora förändringar. Men FEI har verkligen tagit det till sig. Det jobbas febrilt och folk börjar inse allvaret, då kommer det också mer bra förslag.

Vilka förändringar är aktuella?

– Jag vågar inte säga det än, i och med att det kommer att bestämmas i höst. Men till OS i Tokyo ska vi presentera sporten i modernare förpackning, sedan efter Tokyo kommer IOK bestämma om sporten ska få vara kvar.

Vad skulle det betyda för ridsporten att bli av med sin olympiska status?

– Jag tror inte det är risk att alla grenar ryker, men man ska ändå ta det på allvar. Hoppningen kan vara lite kaxig och tycka att de är störts och bäst, men man ska absolut ta det på allvar. Det skulle vara katastrof för den eller de grenar som ryker. Att vara utanför den olympiska familjen är nog inte helt lyckat, säger Maria Gretzer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!