Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojkvännen: 'Jag bara grät när hon kom i mål'

Foto: Sven Lindwall
Foto: Jessica Gow/Tt/Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN
Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall
1 / 7

RIO DE JANEIRO. Här tog hans flickvän OS-guld i natt.

Johan de Jong Skierus pekar på simarenan där Sarah Sjöström skrev historia, och är fortfarande omtumlad dagen efter sambons superlopp.

– Jag bara grät när Sarah kom i mål, säger han.

Det var som vanligt efter en stor mästerskapstävling. Johan de Jong Skierus, 27, fick inte träffa sin flickvän Sarah Sjöström, 22.

– Det är alltid så, haha! Men jag hade lite sms-kontakt med Sarah i går kväll efter loppet, men sen fick vi andra fira på eget håll. Det blev champagne och lite caiprinhias.

– Sedan gick vi hem och sov, säger Johan de Jong Skierus när SportExpressen träffar honom dagen efter det klassiska guldloppet.

Han är på plats i Rio tillsammans med mamma Birgitta de Jong Skierus och delar av Sarah Sjöströms familj.

– Jag brukar försöka vara med på de stora tävlingarna, jag har varit på plats på de senaste mästerskapen som Sarah har tävlat i, säger Johan men berättar att gårdagen slår allt annat tidigare.

– Det var oerhört spännande. När jag såg att hon var i toppen i vändningen, och vet att hon är snabbast tillbaka, då förstod jag att det var nära.

– När Sarah kom i mål började jag bara grät, säger pojkvännen som dagen efter Sarah Sjöströms guldlopp fortfarande är omtumlad.

– Det är en oerhört härlig känsla i dag också.

Anmäld till Vasaloppet

Efter segern i natt berättade Sarah Sjöström om det stora vadet. Hur hon inför stora mästerskap brukar fråga sin pappa Göran vad hon får om hon lyckas vinna ett guld.

Inför OS-finalen åkte även pojkvännen Johan med i samma vadslagning som gick ut på att om Sarah simmade hem guldet skulle de göra en svensk klassiker.

– Jag blev påmind om det där av kompisar så fort jag vaknade i morse, haha.

– Jag är anmäld till Vasaloppet så det är ju åtminstone en början. Men jag vet inte hur det går för Göran, säger Johan de Jong Skierus som tror att han skulle fixa klassikern.

– Det tror jag nog, jag har ju åtminstone en bra coach i simning.

Hur säker var du innan på att Sarah skulle fixa guldet?

– Jag tror att alla visste att chansen var stor, att om Sarah bara gör det hon ska blir det guld. Men det ska också göras och det är inte lätt. Det är inte bara att gå och hämta ett OS-guld.

Vad tror du om hennes fortsatta chanser under OS här i Rio?

– Det är nu det blir mer spännande. 200-metersfinalen blir nog den mest prestigefulla av dem alla. Katie Ledecky simmade väldigt bra i går och nu ska de mötas, det kommer att bli en häftig duell.

Vad tror du om Sarahs medaljchanser?

– Hon har alltid chans på medalj.

Guld?

– Den chansen har hon för det mesta också.

Romantisk nyårsafton

Det var för drygt fyra år sedan som Sarah Sjöström och Johan de Jong Skierus blev ett par, de träffades genom en gemsam vän.

– Datumet är lätt att komma ihåg, vi blev ihop på nyårsafton. Romantiskt så att det förslår.

Nu är du på plats här i Rio, men hur håller du och Sarah kontakt under alla hennes resor?

– Det är mycket Whatsapp, och så försöker vi göra grejer ihop fastän det är på distans. Spela lite Wordfeud eller Quizkamp.

Nybliven olympisk mästare, men hur är Sarah privat?

– Väldigt mycket som ni ser henne, glad och sprallig. Jag tycker att hon är rolig, och så är hon oerhört snäll. Det är Sarahs finaste egenskap.