Pingislegendarerna bojkottar OS-studion

Jan-Ove Waldner och Mikael "Äpplet" Appelgren
Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Viasats programledare i OS-studion, Niklas Jihde, Carolina Klüft och Ola Wenström
Foto: Jonas Ekströmer/Tt/Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM. Under torsdagen skulle bordtennislegendarerna Jan-Ove Waldner och Mikael "Äpplet" Appelgren ha gästat Viasats OS-studio.

Men duon väljer att bojkotta sändningen - då de anser att Viasat inte sänder tillräckligt från bordtennisen.

– Det är ett hån, säger Appelgren.

– Nog blev vår redaktion lite förvånad eftersom vi precis visat fyra stora svenskmatcher i TV3 och TV10, säger Viasats sportchef Per Nunstedt.

Under 1990-talet så var Sverige en stormark inom bordtennisen då trion Jan-Ove Waldner, Mikael "Äpplet" Appelgren och Jörgen Persson slogs om de ädlaste medaljerna.

I dag har de alla avslutat sina aktiva karriärer men under OS har Persson har hörts som expert i Viasats sändningar från mästerskapet i Rio de Janeiro.

Och tanken var att även Waldner och Appelgren skulle gästa Viasats studio under torsdagen då herrarnas semifinaler ska avgöras.

De skulle dessutom ha varit där på fredagen då herrarnas lagmatch spelas.

Duon bojkottar sändningen

Men duon har nu valt att avboka sändningen. Anledningen är att de anser att Viasat inte sänder tillräckligt av bordtennisen. De menar att sporten marginaliseras av Viasat.

Framför allt är de irriterade över att de anser att de svenska matcherna från mästerskapet inte visas.

– Hur ska jag kunna kommentera något som jag inte ens kan få se. Jag har ändå alla deras kanaler, säger Appelgren till Bordtennisförbundets hemsida.

"Förstår inte vad de håller på med"

Appelgren utvecklar när SportExpressen ringer upp.

– Jag trodde att det skulle bli bättre med Viasat. De har tolv kanaler. Men så visar de inte bordtennisen. De ringer oss och vill att vi ska komma, och så sänder de inte, säger Appelgren.

– De visade inte Matilda Ekholms match till exempel. Men de sände två fotbollsmatcher som var helt ointressanta, för Sverige spelade inte den gruppen. Och så har vi bordtennisen, som är den näst största sporten i världen. De unga journalisterna som jobbar på kanalerna fattar inte det. Det visas i en massa länder. Jag förstår inte vad de håller på med. Det skär i mitt hjärta, mitt gamla pingishjärta.

Delar J-O den här uppfattningen?

– Jaja, så det bara visslar om det. Det var i och för sig min idé, men han hängde på. Och alla som vi pratat med tycker att det är kanonrätt gjort.

Tror ni att de tänker om efter er bojkott? 

– Det vet jag inte. Vi får väl se om de rättar sig. De visade inte kvartsfinalerna heller. De är 200 miljoner som tittar över hela världen. Då kollade jag på de andra kanalerna. Det är inte sant vad de visar! En massa handbollsmatcher och fotbollsmatcher där inte Sverige är med.

"Det är ett hån"

Men ni känner starkt att folk skulle titta på pingisen om den sändes? 

– Det är alltid bra tittarsiffror när pingis visas. Vi har en otrolig kultur, det är kanske en av de bästa idrotterna genom tiderna för svensk del och vi är bra nu också. Vi är kvartseedade i lagtävlingen och vi har folk högt på rankningen. Med så pass många kanaler får man inte missa så bra grejer. Det är ett hån, speciellt med tanke på att man har mindre pingisländer som Italien och Irland som visar hur mycket pingis som helst. Där har de lite att lära.

– Vi gjorde ett ställningstagande redan i OS i Peking 2008. Då ringde SVT upp mig och ville att jag skulle snacka. Då påpekade jag att de inte visade Jörgen Perssons match, de hade visat en handbollsmatch mellan Ungern och Rumänien i stället.

Sjöberg håller med Waldner och "Äpplet"

Marcus Sjöberg, förbundskapten för Sveriges herrar i bordtennis, kände inte till det planerade legendarbesöket i Viasatstudion innan, men blev varse om det i och med att de avbokade.

Vad tycker du om själva diskussionen, tycker du att det visas tillräckligt mycket i tv? 

– Nej, det tycker jag verkligen inte. Det är en av världens största sporter. Vi har en väldigt fin tradition i Sverige också och jag tror att många i Sverige är intresserade också. Jag tycker att det är konstigt att det inte visas mer. Nu har vi ganska mycket på gång också. Både bra damer och herrar, och vi har en vettig medaljchans i lag också.

Är det något som ni i laget har reagerat på? 

– Nej, vi vet ju inte så mycket. Vi fokuserar på det som är på plats. Vi försöker bara göra vårt bästa här och vinna våra matcher.

Viasats svar till duon

Viasats sportchef Per Nunstedt blev förvånad över Waldner och Appelgrens reaktion.

Han påtalar att Viasat nyligen sänt fyra stora svenskmatcher i såväl TV3 som TV10 och att de tar sporten på allvar.

– Vi satsar med kommentatorspar och bortennisreporter samt med Jörgen Persson som expert på plats i Rio. Och dessutom har vi haft ett längre bordtennisblock för den breda publiken. Men "Äpplet" och J-O är fria att tycka vad de vill, och nu då de stannar hemma så kan de ju fortsatt följa ännu mer bra bordtennis framför tv:n eller datorn. Under onsdagen ser man bland annat herrsemifinalerna i TV3 och finalen och bronsmatch i TV10, det blir fin underhållning det, säger Nunstedt.