Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pettersson: Är bara att köra över dem

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

BRASILIA. Det går ju att spekulera om Lotta Schelin ska starta, vilken mittback som ska ratas och vem som ska spela högerback.

Eller inte.

Egentligen är det bara detta vi behöver veta: Sverige är klassen bättre än Kina. På varje position.

Det är bara att köra över dem.

Morronsolen steker över de redan svedda gräsmattorna utanför mitt fönster här i denna märkliga plats kallad Brasilia.

Jag kommer aldrig att glömma den här staden som mest påminner om något från en svartvit gammal Blixt Gordon-rulle.

Men jag hoppas verkligen inte att en del av minnet även kommer att handla om att det var i Brasilia som OS tog slut för Sverige 2016.

Det skulle vara trist.

Det skulle vara onödigt.

Och det skulle vara ett fiasko av kolossalformat.

 

Jag tillbringade gårdagskvällen med att titta på Sveriges sista träning innan Kina-dramat tillsammans med en miljard flugor, två ugglor och en stekande sol. På planen var det glatt humör, hyfsad intensitet och till synes allmän harmoni.

– Det ska ju bara bli otroligt kul det här, säger Caroline Seger efteråt.

Allvarligt? Du vet väl att en förlust kan innebära att allt är över?

– Det är klart jag vet. Jag är väl inte dum. Men skulle jag gå och fundera på det så blir det bara fel fokus. Vi ska vinna. För vi har ingen annan väg att gå.

Sant.

Och om allt går Sveriges i kväll öppnas lyfts plötsligt bommen till en väg som kan leda hyfsat långt i den här turneringen.

Vinst mot Kina, samtidigt som Tyskland besegrar Kanada, innebär att Sverige plötsligt är klar för kvartsfinal mot just Kanada.

Troligt?

Jovars.

För en vecka sedan hade jag kunnat sätta en månadslön utan att blinka på såväl svensk som tysk seger. Men sedan dess har både tyskor & svenskor fumlat så grovt att plötsligt känns inget längre riktigt säkert.

Bara en sak känns helt givet: Detta kommer att bli en nervig natt.

 

Exakt samtidigt som Sarah Sjöström kommer att simma mot sin andra medalj ska svensk damfotboll slåss för sin överlevnad.

Misslyckas man kapitalt i ännu ett mästerskap finns liksom ingen trovärdighet kvar i vare sig Pia Sundhages ledarskap eller i våra profilspelares stjärnstatus.

Kina är inget skitlag.

Men Kina är heller inget lag som jag imponeras det minsta av. Jag har sett deras matcher här i OS. Jag har sett deras oorganiserade försvarsspel. Jag har sett deras offensiva trubbighet. Jag har sett ett ungt lag som kan vara på väg mot något riktigt bra om två-tre år men fortfarande bara är ett mediokert arbetargäng.

Kina ska inte besegra Sverige.

Lyckas de ändå är enda anledningen att de fått hjälp av elva underpresterande svenska spelare.

Så det är upp till er, Seger, Fischer, Asllani och Schelin.

Gör oss äntligen lite stolta.

Låt oss få njuta av en total överkörning.

 

LÄS ÄVEN: Kinas märkliga svar – på frågan om Sverige.