Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cyklist död efter otäck krasch i Paralympics

Bahman Golbarnezhad är död efter en krasch i Paralympics. Foto: Gareth Copley / GETTY IMAGES EUROPE
Iraniern blev 48 år gammal.

Paralympics i Rio de Janeiro skakas av ett tragiskt dödsfall.

Irans paralympiska kommitté skriver på sin hemsida att den persiska cyklisten Bahman Golbarnezhad avled efter en allvarlig krasch under herrarnas linjelopp.

Han blev 48 år gammal.

Det här är kategori C4-5

C4-5 är en paralympisk cykelklassificering. De som tävlar i C4-5 inkluderar människor som har funktionsnedsättningar på sina nedre lemmar eller problem med funktionaliteten på sina nedre lemmar. Bland de som tävlar i C4-5 finns bland annat människor som lider av cerebral pares, de som har amputerats eller andra som lider av nedsättningar på sina nedre lemmar.

Bahman Golbarnezhad hade amputerat bort delar av sitt vänstra ben.

Nederländernas Daniel Abraham Gebru tog hem guldet i herrarnas cykellopp i kategori C4-5 i Paralympics på lördagen. Men hans triumf hamnar i skuggan av en allvarlig olycka som skedde under loppet.

BBC rapporterar att den persiska cyklisten Bahman Golbarnezhad var inblandad i en allvarlig olycka under loppet. Till en början rådde det oklarheter om hur illa ställt det var med Golbarnezhad, men den internationella paralympiska kommittén rapporterade att han fick intensivvård för sina skador.

Enligt brasilianska O Globo så ska olyckan ha skett då Golbarnezhad tappade kontrollen över sin cykel i en nerförsbacke och kraschade ner i asfalten. Sen slog han huvudet i en sten när han föll till marken. Enligt Iran Sports Press så bröt Golbarnezhad nacken under fallet.

Olyckan skedde på den delen av banan som kallas för "Grumari-kurvan". En väldigt kuperad del av banan.

En utredning har startats

Golbarnezhad fick först akutvård på platsen men skulle sedan föras till utövarnas sjukhus i staden. Men då drabbades han av en hjärtattack och fördes då till ett sjukhus i stadsdelen Barra de Tijuca.

Men hans liv gick inte att rädda och Golbarnezhad avled strax efter ankomsten till sjukhuset. Dödsfallet bekräftas av Irans paralympiska kommitté. Han blev 48 år gammal.

Golbarnezhads familj är på plats i Rio de Janeiro och fick det tragiska beskedet under eftermiddagen lokal tid. Kort därefter fick även hela det persiska laget beskedet då de samlats i OS-byn.

Den persiska flaggan samt den paralympiska flaggan vajar nu på halv stång i staden.

Arrangören meddelar på sin hemsida att de har startat en utredning för att ta reda på mer kring omständigheterna kring olyckan.

Så sörjs Golbarnezhad

Nu sörjs Golbarnezhad över hela världen.

– Det är tragiskt. Det sätter väldigt mörk prägel på ett spel som har upplevts som så positivt, säger Ines Lopes, idrottsansvarig i den svenska Paralympicstruppen, till TT.

Den brittiska cyklisten Craig McCann skriver att han tankar går till Golbarnezhads familj och hela det persiska laget.

Det brittiska cykelförbundet uttrycker även de sina kondoleanser.

Arthur V Williams, som leder sändningarna från Paralympics för brittiska Channel 4 skriver att han känner stor sorg och att det är en fruktansvärd förlust.

Otäck krasch under OS

Även under OS inträffade en otäck olycka på samma bana under cyklingen. Då var det nederländskan Annemiek van Vleuten som såg ut att åka mot en säker seger då hon kom fel i en kurva fel, sladdade till, kraschade rakt in i ena vägkanten och flög ut från banan. Där blev hon liggandes medvetslös ett tag. Sen fördes hon med ambulans till sjukhus där det konstaterades att hon ådragit sig en allvarlig hjärnskakning och tre små frakturer på sin ländrygg.

Hon fick intensivvård under natten efter kraschen och hela det efterföljande dygnet.

– Annamieks krasch var hemsk. Vi vill bara höra att hon är ok. Tävlingen var otroligt tuff, sa Emma Johansson om händelsen.