Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska sorgen - Astrid Jacobsens bror död

Foto: Nils Petter Nilsson

Norska längdstjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen är i sorg.

Det norska skidförbundet meddelar att 27-åringens bror avled i dag.

– Det är en katastrof för henne, säger förbundskaptenen Vidar Löfshus till VG.no.

Samma dag som OS i Sotji inleddes blev en svart dag för Astrid Uhrenholdt Jacobsen och den norska skidfamiljen.

Sent på fredagskvällen meddelar det norska skidförbundet att Uhrenholdt Jacobsens bror och träningskamrat har avlidit.

"Längdtruppen har informerats om dödsfallet och det sätter självklart Uhrenholdt Jacobsen i en krävande situation. Astrid Uhrenholdt Jacobsen önskar att lagkamraterna ska fortsätta ha fokus på lördagens tävling", skriver presschefen Halvor Lea enligt Dagbladet.

"Norska OS-truppens tankar och medkänsla går till Astrid Uhrenholdt Jacobsen och hennes familj", fortsätter Lea som i nuläget inte kan ge fler detaljer om det tragiska dödsfallet.

"Förlorat sin bästa vän"

Norges förbundskapten Vidar Löfshus berättar för VG.no om fredagens sorgliga besked.

– Vi är mycket påverkade, hon har förlorat sin bästa vän. Det är en katastrof för henne och vi är väldigt illa berörda av detta, säger han.

Uhrenholdt Jacobsen är inte uttagen i det norska laget som ska tävla i öppningsdistansen 15 kilometer skiathlon i morgon. Trots att hon kommer från en succéstinn vinter - med en andraplats i Tour de Ski i januari - så petades hon tidigare i veckan under uppmärksammade former.

– Vi fick reda på det nyss och vad jag har förstått så är det ett plötsligt och helt oväntat dödsfall, säger Dagbladet-reportern John Rasmussen i SportExpressen.se:s OS-program "Cirkus Sochi".

Enligt Dagbladet kommer norska landslagsledningen komma med ytterligare information senare på fredagskvällen.

"Supertragiskt"

Uhrenholdt Jacobsen vann VM-guld i sprint 2007, har totalt fyra VM-medaljer och gör i Sotji sitt andra OS. Enligt norska TV2.no är det fortfarande oklart om Jacobsen kommer att stanna i Sotji eller resa hem till Norge.

– Det är supertragiskt och det påverkar så klart hela truppen, de här tjejerna är väldigt tajta, säger experten och tidigare stjärnan Odd-Björn Hjelmeseth.

Stjärnan Vibeke Skofterud har vunnit både VM-guld och OS-guld, men står utanför den norska Sotji-truppen på grund av sjukdom. Hon har tävlat med och mot Uhrenholdt Jacobsen i många år och är bestört efter beskedet.

– Detta är en stor chock för alla. Tankarna går till familj och anhöriga. Sport blir oviktigt när sådant här händer, säger hon i NRK.

Marit Bjørgen, Kristin Störmer Steira, Therese Johaug och Heidi Weng är de fyra norskor som är uttagna till morgondagens skiathlon.