Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge: "Det ser ut som att vi är inkompetenta"

Vallachefen Knut Nystad.Foto: Nils Petter Nilsson

SOTJI/STOCKHOLM. Det har varit ett rejält fiasko för de norska längdåkarna.

Skulden för misslyckande har lagts på skidorna och vallateamet.

Nu går vallachefen Knut Nystad ut och tar på sig ansvaret.

– Ser ut just nu som att vi är inkompetenta, säger han.

Efter en fin inledning har det norska längdlandslaget fullständigt kollapsat. Individuella misslyckanden följdes upp av dubbelt fiasko när både damerna och herrarna missade medalj i stafetterna.

Skulden för det kollektiva misslyckandet har lagts på det norska vallateamet. Åkare, ledare och experter har tävlat om att gå ut och såga de skidor som normännen åkt på.

Ber om ursäkt

Nu går norske vallachefen Knut Nystad själv ut och ber om ursäkt.

– Det är bara att beklaga, vi har inte haft bra skidor i OS. Tillsammans med teamet tycker jag synd om killarna. Det är samma gäng som gjort succé tidigare, säger han och fortsätter:

 – Det är OS och där är det extra tragiskt att inte lyckas. Ser ut just nu som att vi är inkompetenta. Går inte att säga att vi är kompetenta när det har gått så här.

Inga svar på varför

Varför det gått som det har gått är fortfarande en fråga som gäckar vallachefen.

– Vi har två av världens bästa slipare så det är en stor fråga för oss varför vi inte lyckas, säger Knut Nystad.

– Vi känner att vi har följt samma processer som vi gjort tidigare när vi haft succé och det är samma personer som varit involverade.

Inte närmare lösning

Inför kommande tävlingar arbetar man hårt för att hitta en förbättring. Trots det är man inte närmare en lösning.

- Vi vet mer och mer, men är inte närmare en lösning, att vi har en 100 procent förklaring. Men det som är säkert är att jag pratat med alla och de är vid gott mod. När vi testar i dag så är inte viktigaste frågan vad som gick fel i går utan hur vi hittar rätt i nästa tävling, säger Nystad.

Stöd från stjärnan

Inför onsdagens sprintstafett får dock vallateamet stöd från de egna leden.

– Skidorna är alltid viktiga. Jag är inte rädd för att ha dåliga skidor på onsdag. Jag känner mig trygg, säger Ola Vigen Hattestad som tillsammans med Petter Northug åker sprinten.

Vi hade jättebra skidor

Ola Vigen Hattestad är en de norrmän som lyckats i Sotji. Trots att han inför OS var petad från att laget gick han in och vann guld på den individuella sprinten.

– Vi hade jättebra skidor i sprinten, säger Hattestad.