Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordéns guldprotest fick nobben av CAS

Foto: Mikael Fritzon / Scanpix

LONDON/STOCKHOLM. De svenska protesterna hjälpte inte: Lisa Nordéns triathlon-silver i London blir inte uppgraderat till ett guld.

Men samtidigt avslöjar den internationella skiljedomstolen CAS att en kamera som kunde ha gett ett definitivt besked om vem som vann loppet hade gått sönder vid målgången.

– Det är mycket som känns oprofessionellt i hanteringen av tävlingen, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Målgången i OS-triathlonloppet var en hårfin historia. Nicola Spirig bedömdes vara nio tusendelar delar före svenska Lisa Nordén, men Sverige nöjde sig inte med det.

Tillsammans med svenska triathlonförbundet lämnade Sveriges olympiska kommitté in en protest till det internationella triathlonförbundet (ITU), i ett försök att få till en lösning där Nordén delade på guldet med Spirig.

Svensk protest

I protesten hävdade svenskparten att ITU hade gjort en felbedömning vid målgången.

Reglerna stipulerar att det är den övre delen av atletens torso som ska räknas vid en målfotosgranskning, och enligt SOK hade ITU i stället utgått från hela Spirigs överkropp i sin bedömning.

Dessutom slog man fast att Spirig lutade sig bakåt när hon gick i mål, något som ITU också hade lagt för lite vikt vid, menade SOK.

Slutligen hävdades det att schweiziskans hela torso inte är synlig på målfotot – så därför var ett delat guld ett rättvist beslut.

Protesten möttes av avslag, men då gick SOK vidare till den internationella skiljedomstolen CAS. I den satt britten Stuart McInnes, australiern Alan Sullivan och kenyanen Sharad Rao.

Fick avslag

CAS höll ett möte i tre och en halv timme under fredagskvällen där man granskade fallet.

Och så under lördagseftermiddagen kom beskedet: det blir inget OS-guld för Lisa Nordén.

CAS skriver i ett pressmeddelande att ITU beslutade i enlighet med sina egna regler när man nobbade SOK första gången.

Kamera trasig

Men i domen finns även en anmärkningsvärd detalj. CAS erkänner nämligen att en av kamerorna som placerats vid mållinjen var trasig när målgången skedde.

Därför saknade ITU och måldomaren Bela Varga en backup till det målfoto som enligt SOK inte ger en adekvat bild av vem som vann.

Kameran var ett slags reservkamera, uppsatt för att ge måldomare ytterligare överblick vid oklara fall.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg är kritisk.

– Uppenbarligen är det ingen som kollar funktionen på kameran innan loppet, vilket också låter väldigt konstigt. Det är mycket som känns oprofessionellt i hanteringen av tävlingen, säger han.

– Det var en intressant ordväxling i utfrågningen. Domaren fick frågan om när han upptäckte att den andra kameran efteråt. Det var efter loppet, när de ville se bilden. Då undrar man varför de ville se bilden. Jo, för att de var osäkra.

"Inte besvikna"

Svenska förbundskaptenen Thomas Wiker hävdade redan efter loppet att Spirig hade vunnit – och fick nu alltså medhåll av CAS.

– Rätt ska vara rätt. Det var den här känslan som jag hade från början, säger han till SportExpressen.se.

Är ni besvikna?

– Nej, vi är inte besvikna. Vi är glada för silvret. Det sa vi innan och vi är inte mindre glada nu.

Hade ni stora förhoppningar inför beslutet?

– Det kan inte jag kommentera. Jag var aldrig särskilt drivande i den här frågan.