Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NHL sätter stopp för svenskt guldfirande

Det blir inget firande för Tre Kronor - även om det blir OS-guld.Foto: Sven Lindwall
Jimmie Ericsson, som till vardags spelar i SHL, och Marcus Johansson är de enda som åker till Stockholm efter finalen.Foto: Bruce Bennett
Efter OS-guldet i Turin 2006 firades det storslaget i Kungsträdgården i Stockholm.Foto: Cornelia Nordström

SOTJI. NHL har bestämt att alla NHL-spelare ska flyga tillbaka till Nordamerika bara timmarna efter finalen i OS.

Därmed uteblir ett eventuellt guldfirande av Tre Kronors spelare i Stockholm på måndagen.

– Det är tråkigt att det har blivit så här, säger Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg till SportExpressen.se.

NHL och spelarfacket NHLPA har satt ned foten. De förutbestämda flygplanerna kommer att gälla så fort OS-turneringen är över på söndagskvällen.

Tre Kronors guldfinal mot Kanada börjar klockan 13.00 svensk tid. Därefter blir det medaljutdelning på isen i Bolsjoj arena.

Om Tre Kronor skulle vinna guld blir det inget mottagande för laget i Stockholm, likt det efter OS-guldet i Turin 2006.

I stället väntar ett chartrat plan med avgångstid klockan 22.00 svensk tid från Sotji till Nordamerika. Där ska alla svenska NHL-spelare infinna sig och dela plan med det amerikanska OS-laget.

"Borde haft med det"

Bronsvinnande Finland flyger ännu tidigare medan Kanada tar det tredje och sista flygplanet tillbaka till Nordamerika.

– Man tycker att Internationella olympiska kommittén och NHL borde ha haft med i sina organisationsplaner att det guldvinnande laget skulle få åka hem och ta emot sitt folks hyllningar innan ligan återupptar, säger Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska ishockeyförbundet, till SportExpressen.se.

Skellefteås Jimmie Ericsson, och Washingtons Marcus Johansson, är de enda två ur Tre Kronors OS-trupp som kommer till Stockholm med på måndagseftermiddagen. Marcus Johansson ska till Sverige för att i första hand ta hand om ett passproblem.