Mattias Jons ratades: "SOK beslutade fel"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Jakobsson

Mattias Jons kom sexa på EM och slog personligt rekord i helgen.

I kväll kom beskedet – han får inte åka till OS.

Nu sågar han beslutet och menar att han gjorde allt rätt, enligt SOK själva.

– På något underligt sätt tycker de inte att "bäst när det gäller" är det viktiga, säger han till SportExpressen.se.

Mattias Jons, 29, har visat lysande form den senaste tiden. Sexa på EM och femma i Madrid, med världseliten på plats, där han dessutom kastade personligt rekord med 76,12.

Det räckte inte till en OS-biljett. Jons är förstås besviken när SportExpressen.se talar med honom på måndagskvällen, precis efter att det slutgiltiga beskedet kommit.

– Vad ska man säga? Jag tycker att det jag har visat, på EM och efter EM, borde räcka. Det är ju inte bara jag själv som tycker det utan jag har ju förbundet bakom mig också. Jag tycker att de beslutade fel, men det får jag inte visa på OS.

Men sett till dina resultat – hur ser du på beslutet?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tillägga i diskussionen. Det är klart att jag är grymt besviken. Resultatmässigt, om man ser till toppkapacitet, så var jag ändå sexa på EM och femma på tävlingen i Madrid.

– Jag vet inte hur fan man kan spegla det på något annat sätt, än att jag kommer topp åtta på första stora tävlingen innan OS.

"Hade gjort annat upplägg"

Jons är nu, framför allt, kritisk till hur SOK har tagit sitt beslut. Släggkastaren gjorde ett upplägg som gick ut på att mäta sig mot världseliten på en stor tävling i Madrid, i stället för att fokusera på flera mindre.

Han menar att han kanske hade kunnat kasta längre då.

– På något underligt sätt tycker de inte att "bäst när det gäller" är det viktiga. Det känns som att det varit deras linje tidigare. Men hade jag vetat det hade jag nog gjort ett annat upplägg när det kommer till tävlingsplanering.

– Det är inte säkert att de hade påverkat, men det är klart att chansen är större om man har tre tävlingar på sig än om man har en tävling.

"Köper jag inte riktigt"

29-åringen menar dock att han fått signaler från Thomas Engdahl, sportchef på SOK, att han gjort ett bra upplägg.

– Jag fick ju ett gott tecken från Thomas att han tyckte att jag tänkte rätt. Men tydligen inte ändå. Jag vet inte hur det ligger till, men det känns inte som att det är Thomas som tagit beslutet. Men det får du fråga Thomas om.

Vad betyder det här för dig?

– Det betyder ju väldigt mycket för alla som börjar närma sig. För egen del känner jag ju att jag är i väldigt bra form, och OS hade varit en chans att ta nästa steg.

Förbundskapten Stefan Olsson:

– Den uppfattning jag har är att det tyvärr inte räckte med de två bra insatserna han har gjort. Jag tror att han hade behövt kasta någon meter längre. Men det köper jag inte riktigt.