Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Måste ha världens klantigaste läkare"

Nicklas Bäckström checkar in på flygplatsen i Sotji.Foto: Nils Petter Nilsson

ARLINGTON/STOCKHOLM. Tommy Boustedt menar att Nicklas Bäckström inte har gjort något fel.

Men han får mothugg av både Wadas Arne Ljungqvist och Timo Seppälä, chefsläkaren för den finländska antidopingbyrån.

- Resultatet ligger långt över gränsvärdet, säger Ljungqvist.

- Han har förmodligen tagit rent pseudoefedrin, säger Seppälä.

Den internationella antidopingbyrån Wada:s ordförande Arne Ljungqvist slår tillbaka rejält mot Tommy Boustedts påstående att IOK har väntat med resultatet till matchdagen bara för att väcka uppmärksamhet:

- Vad är det för prat? Det begriper jag inte alls. IOK vill inte ha någon uppmärksamhet kring positiva fall. Om det dyker upp ett dopingfall hanteras det enligt de regler som gäller, säger Ljungqvist.

- Det har ingenting med resultatet att göra - som ligger långt över gränsvärdet, fortsätter han.

Ljungqvist får även medhåll av Magnus Ericsson, enhetschef på dopinglaboratoriet vid Karolinska universitetssjukhuset.

Han reagerar direkt när han får höra Nicklas Bäckströms testvärden:

- Oj. 190, det är riktigt jäkla högt. Han måste ha haft världens klantigaste läkare eller så tog han kanske två eller tre tabletter, säger Ericsson.

Möter motstånd från experter

Den svenska landslagsledningen uppger att Nicklas Bäckström har tagit en tablett av medicinen mot sin allergi. Ett påstående som nu möter motstånd från experterna.

Timo Seppälä, chefsläkare för den finländska antidopingbyrån, menar att det inte är möjligt att nå en så hög nivå pseudoefedrin med hjälp av medicin, och går längre än Magnus Ericsson.

Han menar att Nicklas Bäckström måste ha köpt rent pseudoefedrin i USA.

- Pseudoefedrin är en medicin. Hans värden är så höga att det inte kan vara efter en doktors recept. Han har förmodligen tagit rent pseudoefedrin, säger Seppälä.

Är det möjligt att få så höga värden genom att ta medicin?

- Nej, om en doktor har receptbelagt hans medicin är det inte möjligt. Han spelar i NHL, och har varit i USA väldigt länge. Där kan man köpa pseudoefedrin var som helst.

Har använts rutinmässigt

Och pseudoefedrin har varit väldigt utbrett bland ishockeyspelare inom NHL. Enligt en artikel från Sports Illustrated som gavs ut 1998 användes medicinen Sudafed, som innehåller pseudoefedrin, rutinmässigt av spelare, men de blev beordrade av sin klubbar att sluta inför OS i Nagano.

Före detta NHL-proffset och SVT-experten Mikael Renberg berättade i SVT:s "Alla snackar Sotji" om hur vanligt det var med Sudafed och andra mediciner i NHL.

- Man har tillgång till andra saker där, som man inte har tillgång till här, och man fick vara mycket tydlig för lagläkaren vad man hade ätit och inte ätit, säger Renberg i programmet.

"På listan för en anledning"

Under en period var pseudoefedrin borttaget från listan över förbjudna substanser, men kom tillbaka med ett högt satt gränsvärde. Magnus Ericsson vill inte spekulera i hur pseudoefedrin används i dag.

- Jag försöker undvika att lägga en värdering i det men det är ju på listan för en anledning. Så mycket kan jag säga, säger han.

Substansen är tillåten i NHL, och Nicklas Bäckströms klubb Washington Capitals har hela tiden känt till att han tar medicinen. Klubben ser inte heller Bäckströms testvärde på 190 som något anmärkningsvärt.

- Det låter inte mycket i mina öron. Jag tycker inte att det här är ett problem och de borde ha varnat honom. Andra spelare har blivit varnade i samma situation, säger Washingtons general manager George McPhee.