Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marieke Vervoort har bestämt sig för att dö

Foto: Jason Cairnduff / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: Jason Cairnduff / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅN

Plågorna har blivit för svåra för Marieke Vervoort.

Nu har Paralympics-stjärnan till sist beslutat sig för att det snart är dags att genomgå dödshjälp.

– Jag gråter, jag skriker av smärta, säger Vervoort till BBC.

Marieke Vervoort lider av en okänd sjukdom som successivt har brutit ner hennes kropp. Åkomman kommer med så svåra plågor att hon har gett läkare tillstånd att inleda eutanasibehandlingar. Aktiv dödshjälp legaliserades i Belgien 2003. Personen som får dödshjälp måste vara minst 18 år, men i vissa fall tillåter landet dessutom dödshjälp för obotligt sjuka barn.

Paralympics-stjärnan vill dö

Inför Paralympics i sommar meddelade Vervoort att idrottsfesten i Rio de Janeiro skulle bli hennes avskedsföreställning. Därefter ändrade hon sig – mitt under spelen.

Men nu har smärtorna blivit så svåra att Vervoort, som har tagit både Paralympics-guld och VM-guld i rullstolsrace, återigen börjat fundera på att avsluta sitt liv i förtid.

– Jag vet inte hur jag kommer att må om en halvtimme ens. Jag kan må extremt dåligt, få en epileptisk attack, jag gråter, jag skriker av smärta. Jag går på en massa smärtstillande, säger Vervoort till BBC. 

"Vill inte leva i ett helvete"

En sak är i alla fall klar: efter Paralympics är hennes karriär definitivt över.

– Andra slutar med sina idrotter för att de inte vill syssla med den mer. Men jag måste sluta trots att min hjärna säger fortsätt. För min kropp skriker: "Sluta träna, du förstör mig", säger Vervoort.

Psykologen Lieve Bullens stöttar Vervoorts beslut att somna in på eget bevåg.

– Hon vill inte leva i ett helvete. Smärtan är alltid där. Men hon behöver inte vänta på att smärtan ska ta hennes liv. Hon kan säga till smärtan att hon själv bestämmer när hon sätter stopp, inte den, säger Bullens.