Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mannen, myten - och den stora ­mustaschen

I en tid utan specialdräkter och specialkroppar tog simmaren Mark Spitz sju guld i ett och samma OS.

Tänk vad han kunde ha lyckats med utan den där vattensamlaren under näsan!

Mark Spitz

Född: 10 februari i ­Modesto, USA.

Längd: 185 cm.

Vikt (som aktiv): 79 kg.

OS-meriter: Totalt nio guld, ett silver och ett brons i Mexico City 1968 och München 1972.

Mark Spitz nämns numera oftast som den vars rekord Michael Phelps slog i Peking-OS 2008. Vilket är synnerligen orättvist, eftersom Spitz var världens bästa simmare under en lång tid. Det vittnar bland annat hans 33 världsrekord om!

Uppväxten på Hawaii och i Kalifornien, nära vattnet, formade honom till en riktig H2O-älskare. Redan vid nio års ålder tränade han med Santa Clara Swim Club, med flera andra framtida olympiska medaljörer.

Efter mängder av medaljer och rekord var det dags för OS i Mexico City 1968 och Mark Spitz tippade att han skulle ta sex guld. Kaxigt? Ja. Fick han rätt? Nej. Han tog "bara" två lagkappsguld.

Han fick under följande år smeknamnet "Mark the Shark" och satte tänderna i OS i München. Även nu tippade han sex guld. Kaxigt? Ja. Fick han rätt? Nej. Han tog sju.

Han ville faktiskt inte simma distansen 100 meter fjärilsim.

- Simmar jag sex lopp och vinner sex så är jag en hjälte. Simmar jag sju och ­vinner sex så är jag ett misslyckande, sa den ­annars så självsäkre Mark Spitz före loppet.

Hur det gick? Han vann, så klart. På nytt världsrekord.

Mustachen då? Den var hans ­"lycko­amulett". Och den var omtalad. När han skojade med en rysk reporter om att ­mustaschen "ledde bort vatten från hans mun, fick hans bak att stiga och formade hans kropp till en kula" ledde det till att alla i det ryska landslaget hade mustasch nästa år...

Petter Jennervall

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!