Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louis Smith avstängd – hånade islam i video

Louis Smith var ångerfull efter videon, men stängs ändå av.
Foto: Alex Livesey / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Louis Smith plockade silvret i bygelhäst i OS i Rio i augusti.
Foto: Alex Livesey / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA

Den brittiska gymnasten Louis Smith har blivit avstängd i två månader.

Anledningen är en video i vilken Smith hånade islam, rapporterar Sky.

https://www.youtube.com/watch?v=8UAEuFMU2So

Louis Smith har på kort tid blivit en av Storbritanniens mest kontroversiella idrottare. Det började med att gymnasten, som deltog i OS i Rio de Janeiro i somras, publicerade en video på bildtjänsten Instagram.

Smith hade filmat två av hans vänner, däribland gymnasten Luke Carson, när de satt på knäna och bugade, samtidigt som Smith skrattade. Filmen uppfattades av många som ett hån mot islam – och Smith fick rejält med kritik.

Nu har Smith och Carson blivit avstängd från sin idrott i två månader. Enligt Sky står det brittiska gymnastikförbundet bakom domen.

"Båda har visat ånger"

– Vi tycker att det är synd att vi finner oss den här tuffa positionen, efter en historisk sommar, där två av våra mest profilerade utövare bryter mot våra beteenderegler, säger förbundets ordförande Jane Allen.

– Båda två har visat ånger för det de har gjort, men vi hoppas att de i framtiden kan använda sitt kändisskap för att ha ett positivt inflytande på sporten och samhället.

"Jag är djupt ångerfull"

Smith, som tog en silvermedalj i Rio de Janeiro i bygelhäst, har bett om ursäkt för filmen via de sociala medierna.

"Jag är djupt ångerfull över videon som ni kan har sett. Jag tänker inte försvara mig själv, det jag gjorde var fel. Jag vill be om ursäkt för alla sårade känslor jag har orsakat och till min familj som också har påverkats av min tanklöshet. Jag inser allvaret i mitt misstag och hoppas att det kan användas som exempel för hur viktigt det är att visa respekt för andra. Jag har lärt mig en viktig läxa", skrev han på Twitter förra månaden.