Lisa Miskovskys nya uppdrag – under OS

Lisa Miskovsky kommer att leda ett eget program under sommarens OS i Rio.
Foto: Ylwa Yngvesson
Lisa Miskovsky.
Foto: Ylwa Yngvesson

Lisa Miskovsky gör comeback i sport-tv – som programledare i TV3.

Miskovsky kommer att leda ett eget OS-program som en del av Viasats bevakning av spelen i Rio de Janeiro.

– Jag blev väldigt rörd när de ringde och frågade, säger Miskovsky.

Hon blev klassad som en av de större skrällarna i Viasats OS-trupp inför Sotjispelen. Lisa Miskovsky, sångerskan, fick åka till Ryssland och agera flygande reporter.

Men både Miskovsky och Viasat fick mersmak. Artisten – som vann en Grammis för årets artist 2004, som har skrivit låtar för Backstreet Boys och som tävlade i Melodifestivalen så sent som 2012 – gör nu tv-sportscomeback i sommar.

Miskovsky får nämligen ett eget programformat i TV3:s sändningar från sommar-OS i Rio de Janeiro: "Godmorgon Rio".

– Det ska bli ett slags höjdpunktsprogram för de som vill sova på nätterna och inte orkar vara uppe och kolla. Vi ska samla ihop det som hänt under nattens tävlingar, säger 41-åringen.

"Man gör alltid misstag"

Sotji innebar reporterdebut. Under Rio-OS får Miskovsky för första gången testa på att vara programledare.

– Det är klart att det är nervöst. Jag vill bara att det ska gå bra. Jag tyckte att det var så roligt att jobba med det här gänget, så jag blev väldigt rörd och glad när de ringde och frågade. Att de återkommer och säger att det var härligt att jobba ihop. Man blir väldigt smickrad. Det är verkligen ett hedersuppdrag. Men så klart att det är väldigt nervöst också, säger hon.

Ska du vara på plats i Rio?

– Vi kör från Stockholm. Och det känns jättehärligt. Det var väldigt kul att vara på plats i Sotji och ta del av stämningen, men det ska bli en stor utmaning att förmedla saker som händer långt bort den här gången.

Vad gjorde du för missar i Sotji som du vill undvika att göra den här gången? 

– Haha, en hel del. Man gör alltid misstag. Men har man ett bra gäng runtomkring sig så löser det sig. Jag hade jättebra hjälp i Sotji av mina kolleger. Jag var väldigt förberedd om man jämförde med andra som stod i mixade zonen. Jag hade tagit reda på så mycket som möjligt och hade det nedskrivet i min svarta sportbibel. Så det var många som frågade mig om olika saker, vem som var vem och sånt. Inför OS i Rio ska jag läsa på om saker som jag kan mindre om, typ segling.

"Har mest koll på tennisen"

På idrottsdelen av sin meritlista har Miskovsky framför allt ett förflutet i det svenska snowboardlandslaget. Men hennes sportsliga bakgrund tar inte slut där.

– Jag har hållit på med så många idrotter. Jag började spela tennis på äldre dagar, jag har även tävlat i beachvolleyboll och tävlingssimmat. Tennisen har jag mest koll på som tittare.

– Men det kommer att komma gäster till programmet. Jag behöver inte sitta ensam, vilket är skönt när man inte känner sig jättebevandrad i vissa sporter.

Hur sportnördiga kommer ni att våga vara?

– Det är ett höjdpunktsprogram, så det får nog vara ganska folkligt. Sedan kommer vi ändå prata med experter som kan mycket och som sportintresserad vill man veta mer om detaljer. Till exempel om hur de aktiva har tränat, hur de förbereder sig, om de fört in något nytt som gett utdelning. Men ibland kan jag känna att det blir för detaljrikt. Om man har ett program som ska vara en timme och få med det mesta blir det svårt att dyka för djupt.


Programmet Godmorgon Rio sänds 08.00 i TV3 från och med 7 augusti.