Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lindgren: "Jag slapp i alla fall 30-årskrisen..."

Marie Lindgren. Foto: Gratis Fri Publicering

Hon stod på toppen av sin karriär, runt hörnet väntade ett VM och bara året senare ett OS.

Men då var olyckan framme och Marie Lindgren tvingades avbryta sin karriär i förtid.

– Det är aldrig kul när det inte är ens val att sluta, säger den tidigare freestyle-åkaren.

Att Marie Lindgren, 43, började med freestylehopp var en ren slump. Med en bakgrund som gymnast på trampolin tvingades hon en dag i väg av en vän till skidklubben i Umeå, och på den vägen var det. Karriären blev framgångsrik - men kort. Under en inhoppning till en världscupstävling 1997 kraschade Lindgren med sådan kraft att karriären var över.

– Jag var uppe i luften och hann inte runt på ett trippelhopp, berättar hon.

Katastrofen var ett faktum. Lindgren brakade ner i marken och ådrog sig en whiplash, intryckta kotor och en hjärnskakning. Problemet var att det inte var hennes första hjärnskakning i den något extrema skidgrenen.

– Jag tänkte att jag kanske måste sänka målsättningarna och köra mindre hopp, men landslagsläkaren sa till mig att nu får du inte slå ditt huvud något mer, säger Lindgren.

"Det är aldrig kul"

Det var bara några veckor kvar till VM och året efter, 1998 väntade OS i Nagano som hon satsade mot. Men planerna fick avbrytas abrupt. En stor besvikelse för Lindgren.

– Det är aldrig kul när det inte är ens val att sluta, men jag tänkte att nu slipper jag i alla fall min 30-årskris, säger hon med ett skratt.

Hon fick aldrig chansen att satsa mot OS-guldet i Japan. Hennes stora OS-triumf kom redan i Lillehammer 1994. Hennes silver i freestylehoppningen var en av Sveriges ynka tre medaljer och ett minne för livet för Lindgren själv.

– Hela upplevelsen var fantastisk. Vi bodde tätt ihop med de andra svenskarna och kollade på deras sporter, det var kanonväder. Ja, det fanns ingenting som inte funkade i Lillehammer, säger Lindgren.

Kommenterade OS senast

Efter den otäcka skadan började Lindgren att utbilda sig till idrottslärare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Hon extraknäckte ett tag som expertkommentator för SVT när de sände OS i Vancouver. Men OS i Sotji ska hon enbart bevaka som supporter.

– Jag vill se så mycket jag kan. Allt är intressant även om hjärtat bankar lite extra för skidgrenarna och hockeyn.

 

Fotnot: Tidigare under dagen har det felaktig bild på Marie Lindgren varit publicerad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!