Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämnar OS - ska ha nazistkopplingar

Foto: Darren Whiteside

OS skakas av ännu en rasismhärva.

Tyska rodderskan Nadja Drygalla lämnar nu OS-byn efter att tv-kanalen ARD avslöjat att hennes pojkvän har kopplingar till nazistiska organisationer.

– Hon gör det för att inte bli en börda för resten av laget, säger den tyska OS-kommitténs ordförande Michael Vesper enligt Reuters.

Det var i veckan som ARD rapporterade att Nadja Drygalla, tysk rodderska, misstänks ha kopplingar till organisationer av högerextrem natur.

Samma inslag påstod att 23-åringens pojkvän är en högt uppsatt medlem i Rostocks nationalsocialistiska parti.

Pojkvännen nazist

Han ska även ha kampanjat för de tyska Nationaldemokraterna – ett parti som av tyska säkerhetstjänsten beskrivs som anti-semistiskt, rasistiskt och influerat av nazismen.

Drygalla hade redan tävlat klart i OS, men blev kallad till ett 90 minuter långt samtal med den tyska OS-kommittén, rapporterar Der Spiegel.

Den tyska OS-kommitténs ordförande Michael Vesper försvarade först Drygalla.

– Om vi hade sett de minsta indikationerna på att någon i vår trupp var främlingsfientlig så hade personen i fråga inte varit med i OS-truppen, säger Vesper till tyska nyhetsbyrån SID.

Och enligt Siegfried Kaidel, chef för det tyska roddarförbundet, har Drygalla insisterat "upprepade gånger" på att hon inte har några kopplingar till Tysklands extremhöger.

"Lämnar OS-byn"

Trots försvaret kom beskedet att Drygalla nu ska lämna OS-byn. Men enligt Vesper var det tyskans egna val.

– Hon bekräftade sin pliktkänsla gentemot det olympiska uppdraget. Hon lämnar OS-byn för att inte vara en börda för laget, säger han.

– Hon förklarade sin sida av saken. Jag förklarade vilka problem som det här hade skapat.

Saken är dock inte avklarad med OS-uttåget.

– Vi kommer att ha en ytterligare konversation med Nadja Drygalla efter OS. Sedan får vi bestämma tillsammans hur vi ska fortsätta, säger roddchefen Kaidel.

"Inte gjort fel"

Rykten om att Drygalla hade kopplingar till extremhögern cirkulerade redan i fjol. Då slutade det med att hon lämnade sitt jobb som poliskvinna.

Men den officiella OS-kommittén tänker inte lägga sig i härvan.

– Det här är ingen fråga för oss. Jag har sett rapporterna. Men gällande OS så har hon inte gjort något fel, säger talesmannen Mark Adams.

Tidigare har schweiziske fotbollsspelaren Michel Morganella och grekiska trestegshopparen Voula Papachristou blivit utslängda från OS efter att ha gjort rasistiska uttalanden.