Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen tvekar om OS – Reinfeldt åker inte

Kungen och Silvia på plats i Vancouver 2010.Foto: Robban Andersson

Barack Obama kommer inte att närvara vid OS i Sotji.

Nu står det klart att svenske statsministern Fredrik Reinfeldt också avböjer att resa till Ryssland i februari – medan kungahuset tvekar.

– Vi har inga sådana planer, säger Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg till SportExpressen.se.

– Det får vi se när det närmar sig OS, säger hovets Annika Jeppsson.

I går stod det klart att USA:s president Barack Obama nöjer sig med att skicka sin officiella OS-delegation till ryska Sotji.

Presidenten kommer inte själv att åka till vinterspelen, men har ändå gjort sitt avtryck genom att låta delegationen rymma tennislegendaren Billie Jean King och ishockeyprofilen Caitlin Cahow.

Både King och Cahow är öppet homosexuella– vilket innebär att delegationens uppsättning står i ideologisk kontrast till de omdiskuterade ryska anti-homolagarna.

"Var inte i London heller"

Obama är dock inte ensam om att stanna hemma under spelen. Inte heller Sveriges politiska överhuvud tänker boka biljett till Sotji. Det bekräftar statsministern Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg för SportExpressen.se.

– Vi har inga sådana planer. Han var inte i London under OS i fjol heller. Det är i så fall en fråga för idrottsministern, säger Friberg.

Det svenska kungahuset var på plats under London-OS, men i dagsläget finns ingen resa till Sotji inbokad för vare sig Carl XVI Gustaf eller resten av kungafamiljen.

– Det är ingen information jag har nu. Det får vi se när det närmar sig OS, säger hovets pressekreterare Annika Jeppsson.

"Har avsatt tid"

Idrotts- och kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth planerar dock att vara på plats.

– Vi har avsatt tid i ministerns kalender för att åka. Så preliminärt kommer hon att göra det, men det är inte ett hundraprocentigt ja. Saker kan hända på vägen, som man i så fall måste ta hänsyn till, säger Liljeroths pressekreterare Catharina Henriksson till SportExpressen.se.

– Om idrottsministern åker kommer hon inte att vara där hela tiden. Hon kommer inte att närvara på invigningen eller avslutningen.

Var det någonsin aktuellt att avstå från att åka, som ett ställningstagande?

– Den avvägningen gör vi alltid i sådana sammanhang, och det är därför jag säger att jag inte kan lova till hundra procent att hon faktiskt kommer att åka. Därav ett preliminärt ja.

Så det är en av anledningar att det är ett preliminärt ja – att det kan komma bli tal om ett ställningstagande?

– Det kan komma att ändra sig, så är det alltid. Vi har ju sett en del företrädare för olika länder som väljer att inte åka av olika skäl. Det måste naturligtvis varje land ta ställning till om man bäst kan påverka genom att åka eller genom att vara på plats. Generellt tror vi att en dialog är ett bättre verktyg än isolering för att åstadkomma förändring.

OS invigs den 7 februari.