Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: "Tycker att det här är konstigt"

Emma Johansson
Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN
Martin Vestby och Emma under OS i London
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX SPORT SCANPIX SWEDEN
Lizzie Armitstead
Foto: Dirk Waem / STELLA PICTURES BELGA

RIO DE JANEIRO. Lizzie Armitstead missade tre dopingtester på ett år – men kommer ändå till start i OS.

Nu stormar känslorna bland rivalerna.

En av de som är kritisk: Sveriges medaljhopp Emma Johansson.

– Hon tycker det här är konstigt, säger hennes make och tränare Martin Vestby.

Storbritanniens Lizzie Armitstead, 27, såg in i det sista ut att missa OS i Rio de Janeiro. Anledningen? En märklig miss – i svenska Vårgårda.

Armitstead hade rapporterat att hon skulle vara tillgänglig för dopingkontrollanterna på sitt hotell under morgonen den 20 augusti 2015. Men när de väl dök upp fick de aldrig tag på henne. Och det var tredje gången på ett år som det inträffade.

Enligt regelverket ska man då stängas av för doping.

"Rakt igenom skamligt"

Men via en överklagan till idrottens skiljenämnd (Cas) lyckades Armitstead bli friad. Dopingkontrollanten i Sverige ansågs inte ha gjort tillräckliga försök att komma i kontakt med henne – och nu ska cykelstjärnan plötsligt tävla i Rio.

En rad av hennes rivaler är starkt kritiska till hela situationen. Frankrikes åkare Pauline Ferrand-Prevot är den som går allra längst. "Rakt igenom skamligt", skriver hon på Twitter.

Och Martin Vestby, make och tränare till Emma Johansson, är alltså också skeptisk till friandet av Lizzie Armitstead.


LÄS ÄVEN: Svenska höjdpunkter under OS i Rio.

Telefonen på ljudlös

När SportExpressen når honom, med bara dagar kvar till linjeloppet i Rio, beskriver han Armitsteads agerande som "oprofessionellt".

– Man kan alltid missa ett test. Det är mycket att hålla reda på och man kan ha otur. Men missar man två test, då missar man inte ett tredje. Då är man nervös och gör allting för att hålla ordning på det här, säger Martin Vestby.

– Jag tycker att det är extremt dåligt av henne, att hon inte tar de två första varningarna på större allvar. Hon är trots allt känd för att vara professionell…

Blir du misstänksam?

– Det är svårt att säga om det är otur eller om hon försöker dölja någonting. Nu menar hon att hon hade telefonen på ljudlös när de kontrollanterna försökte kontakta henne… och det kan ju faktiskt hända.

"Emma är livrädd"

Martin Vestby fortsätter:

– Men som utövare bör man vara så pass rädd för det här, att man inte låter det hända. Jag vet ju om att Emma är livrädd för det här, att missa tester. Man måste vara försiktig.

Påverkar det här Emma på något sätt?

– Nej, det gör det inte. Hon tycker så klart att det här är slarvigt och konstigt, att en så professionell åkare inte har koll på grejorna. Men inte så är det inte.

– Men det som kanske är positivt är att Lizzie har haft andra grejer att tänka på, än att fokusera på tävlingen som väntar. Det kan vara positivt för Emma. Och kanske är det ett straff nog för Lizzie.https://twitter.com/OttilieQ/status/760247663115788288https://twitter.com/KatieFnCompton/status/760250937877274624https://twitter.com/chloe_hosking/status/760429574517886977