Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Aregawi nobbas – får inte delta i OS

Foto: Paul Gilham
Foto: Nils Petter Nilsson

Styrelsen för svenska friidrottsförbundet nominerar inte Abeba Aregawi till OS i Rio.

Bakgrunden är att friidrottaren tidigare i vintras testade positivt för den dopingklassade substansen meldonium.

Aregawi har dock senare friats från domen.

– Hon har mått väldigt dåligt över att vänta på det här beslutet, säger friidrottslandslagets förbundskapten, Karin Torneklint.

Det var i vintras som det stod klart att Abeba Aregawi, VM-guldmedaljör för Sverige på 1500 meter, testat positivt för den dopingklassade substansen meldonium.

Substansen blev dopingklassat den 1 januari i år, efter att under en längre tid funnits på en lista över ämnen som Wada, den internationella antidopingbyrån, hade under uppsikt.

I mars meddelade friidrottsförbundet att Aregawis B-prov var positivt och att fyra års avstängning väntade.

Friades från domen

Men i veckan kom beskedet att Aregawi frias från domen. Dopingkommissionen återkallade sin anmälan om dopingbrott, då det inte gick att bevisa att Aregawi tagit meldonium efter att det blev dopingklassat.

Internationella antidopingbyrån har även höjt de nivåer för vad som anses vara straffbart.

– Det var enligt de bestämmelser och den praxis vi har, förklarade dopingkommissionens ordförande Kristina Olinder.

Abeba Aregawi var därmed återigen aktuell att tävla för Sverige i OS – dit hon redan kvalat in.

Beslutet låg på svenska friidrottsförbundets styrelse, om de skulle välja att nominera Aregawi till Sveriges olympiska kommitté.

Och nu står det klart: Aregawi kommer inte att tävla i OS i Rio.

Kommer att gå en antidopingutbildning

Styrelsen för svenska friidrottsförbundet är kritiska till det faktum att Aregawi, trots att hon är i friad, intagit en substans som skulle komma att bli dopingklassad.

Hur framtiden ser ut för Aregawi i landslaget är inte helt klart.

– Styrelsen har idag beslutat att situationen och osäkerheten kring Abeba Aregawis idrottsliga och medicinska status och miljö måste klarläggas innan ett eventuellt deltagande i det svenska friidrottslandslaget kommer att övervägas. Vi verkar för att ett sådant möte kommer till stånd så snart som möjligt för att kunna reda ut alla oklarheter så att vi kan gå vidare, säger generalsekreterare Stefan Olsson i ett pressmeddelande.

Styrelsen meddelar även att Aregawi kommer att genomgå en antidopingutbildning under året.

Kan återvända till landslaget

Karin Torneklint är förbundskapten för friidrottslandslaget och säger att det inte var något lätt beslut att inte ta ut Aregawi till OS.

– Inget var självklart när vi inledde diskussionerna på förbundet. Det har också varit svårt i och med att reglerna har ändrats under resans gång.

Hon berättar också att Abeba Aregawi själv har haft det tufft under den senaste tiden.

– Hon har mått väldigt dåligt över att vänta på det här beslutet men hon har tagit det med fattning och är väldigt tacksam att den här processen är klar, säger Torneklint.

Förbundskaptenen stänger dock inte dörren till landslaget för Aregawi efter OS.

– När hon har genomgått den här antidopingutbildningen och när styrelsen känner sig trygg med att det här inte kan upprepas kommer de att fatta ett nytt beslut om hennes avstängning.

Torneklint vill också poängtera att Aregawi inte har brutit mot några regler.

– Beslutet har en moralisk grund, rent juridiskt sett har hon nämligen aldrig varit dopad.