Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johaug: "Det började alldeles förfärligt..."

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber

Therese Johaug drömde om ett individuellt OS-guld – men fick nöja sig med silver och brons.

Trots det summerade 25-åringen Sotji-OS med positiva tongångar.

– Efter motgångar bli framgångarna ännu skönare, säger hon.

Inför spelen i Ryssland berättade Johaug för flera medier om hennes längtan efter ett individuellt OS-guld. 25-åringen har sedan tidigare guld från Vancouver-OS – men endast i stafett.

Men inledningen på spelen blev en mardröm för det norska laget. På invigningsdagen lät norska skidförbundet meddela att Astrid Jacobsens bror hade gått bort.

Efter öppningsdistansen skiathlon samlades de norska åkarna – Johaug, Marit Björgen, Kristin Störmer Steira och Heidi Weng – efter loppet och tröstade varandra.

"Det är stort"

Johaug kom dock tillbaka starkt och tog brons på 10 kilometer klassiskt och ett silver på lördagens tremil. Enda plumpen var det norska fiaskot på stafetten.

– Det var ett mästerskap som började alldeles förfärligt med det beskedet vi fick. Och sedan vallamissen på stafetten på det, men nu det här guldet och topp tre i dag på tremilen. Det är stort, säger Johaug efter tremilen.

Hon säger att hon är jättenöjd med OS, bortsett från inledningen.

– Jag hade som målsättning att ta en individuell medalj och nu kommer jag hem med två. Det jag är mest missnöjd med är stafetten. Det var ett mål för mig och för laget att vara med och slåss om guldet. Men med de motgångarna bli framgångarna ännu skönare, säger hon.

"Nya möjligheter"

På lördagens tremil gick det sämre för Charlotte Kalla, som var märkbart plågad av sin sjukdom de senaste dagarna. Hon slutade på 34:e plats.

– Jag tror att hon är väldigt revanschsugen till nästa helg i Lahtis. Hon får nya möjligheter då, säger Johaug.

Världscupen fortsätter redan nästa helg i finländska Lahtis.