"Johan hade kunnat stå överst på pallen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Tobias Röstlund / Scanpix

Rörmokaren från Göteborg har blivit en svensk OS-medaljör. För SportExpressen.se berättar den legendariske brottartränaren Frank Steen om Johan Euréns uppväxt, tron på hans förmåga – och sms:et med grattishyllningen från en tjurskallig gammal gubbe.

– Jag vet att Johan hade kunnat stå överst på pallen, säger Frank Steen.

Efter en lång och tuff dag på brottarmattan och fyra matcher senare kunde tungviktsbrottaren Johan Eurén kamma hem bronsmedaljen efter segern mot vitryssen Joseb Tjugosjvili.

Men det kunde ha blivit guld för den kapaciteten har Eurén, menar Frank Steen.

Såg kapaciteten

Steen, ett av brottar-Sveriges största och mest välkända namn, vet vad han pratar om.

– Hade Johan varit mer fokuserad tidigare i åren hade han stått överst på pallen, säger Frank Steen, som tog sig an Eurén när han tog sina första steg på brottarklubben i Örgryte som liten.

Även när Eurén som 16-åring började på den regionala brottarlinjen på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg såg Frank Steen kapaciteten i Johan.

– Han vägde 73 kilo som 16-åring. Det var två långa ben och armar som Gud hade slängt dit. När han slutade gymnasiet vägde han drygt 90 kilo och hade utvecklats enormt, berättar Steen.

I familjen Eurén finns även syskonen Marcus, Anton och Malin. Johan har aldrig varit den som stått längst fram i syskonskaran, berättar Steen vidare.

– Jag kommer ihåg första mötet med familjen Eurén. Johan var äldst och störst men tog ändå minst plats. Mellanbrodern Marcus var en extrem talang men han tog inte tillvara på den när Johan samtidigt gnetade på. Johan var inte lika framfusig som de andra.

Tog brons på junior-EM

När Eurén bärgade ett brons på junior-EM 2004 – hans dittills största framgång - började dock Johan bli för bekväm.

– Han verkade nöjd med vad han hade presterat. Men jag har gnällt och skällt för jag vet vilken stor kapacitet han har. För ett år sedan började han lyssna på vad jag hade tjatat om tio år tidigare. Vad sade du till honom?

- Jag sade: ”ta tag i det nu”. Det gällde ju både kosten och träningen. Jag tror inte han hade trott att han kunde bli en bra brottare. Men jag såg väldigt tidigt att han hade passionen och glöden att bli något.

– Han lade ribban lägre än vad han hade potential att bli. Han själv tyckte att han var för seriös, men det tyckte inte jag, skrattar Frank Steen.

Måste tro mer på sig själv

Vad känner du nu när han har en bronsmedalj?

- Jag är jätteglad, men det finns en liten tagg i mig för han kunde stått överst på pallen om han hade trott lite mer på sig själv. Stora idrottare är tjurskalliga och envisa. Johan är inget undantag men jag vet att han hade kunnat stå överst på pallen.

Vad betyder det här OS-bronset för honom, tror du?

– Förhoppningsvis är det en så stor framgång att han fortsätter tills Rio 2016. Han är inte jättegammal, han går i tungvikt och får han ett sabbatsår kan han komma tillbaka ännu bättre tills nästa OS.

När SportExpressen.se pratar med Frank Steen håller han precis på att skriva ett sms fyllt av gratulationer till Johan Eurén.

– Ja, jag sitter med det just nu. Detta var ingen överraskning för mig.

Vad skriver du?

- Haha, jag grattar honom som en skällande gammal gubbe och att ”jag vet att du kunde stått överst på pallen om du hade tänkt på ett annat sätt”.

– Men jag är glad i kväll, avslutar Frank Steen med ett skratt.