Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joao Havelange är död – han blev 100 år

Joao Havelange är död.
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/FOTOARENA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Han betraktas som en av den moderna idrottens stora förgrundsfigurer.

Nu har Joao Havelange avlidit, 100 år gammal, rapporterar Globo.

Joao Havelange har en odiskutabel roll i idrottshistorien. Han ingick i IOK, den internationella olympiska kommittén, mellan 1963 och 2011.

Men han är kanske mest berömd för sin sejour som ordförande för det internationella fotbollsförbundet Fifa. Det var en period som varade mellan 1974 och 1998, då Sepp Blatter tog över.

Det är brasilianska Globo som rapporterar att Havelange har avlidit, 100 år gammal. Havelange avled i sviterna av en lunginflammation efter att ha legat på sjukhus sedan i maj.

Joao Havelange död

Havelange har ikonstatus i Brasilien. En av OS-arenorna i fotboll bär hans namn, Olympiastadion i Rio de Janeiro, som var skådeplatsen för Sveriges öppningsmatch mot Sydafrika i damfotbollen.

Havelanges rykte blev nersolkat under senare delen av hans liv. När Fifa:s egna etiska kommitté släppte en antikorruptionsrapport 2013 anklagades Havelange för att ha tagit emot mutor i samband med organisations partnerskap med marknadsföringsföretaget ISL.