Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny Rissveds tog OS-guld efter kross

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Foto: Victor R. Caivano / AP TT NYHETSBYRÅN

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM. Jenny Rissveds är olympisk mästare i mountainbike!

Trots att kedjan hoppade en gång så orkade hon jaga ikapp täten och sedan rycka ifrån polskan Maja Wloszczowska på sista varvet.

Rissveds gick i mål i ensamt majstät och grät av glädje när hon passerade mållinjen.

– Jag kan knappt fatta det. Jag är en väldigt känslosam människa. Jag tänker på de senaste åren, tänker på min familj och allt jag har gått igenom, säger Rissveds.

Jenny Rissveds var med högt upp under hela mountainbiketävlingen i OS, men en bit in i loppet såg hon ut att få problem.

Flera åkare tvingades stanna upp för att undvika en krasch, och samtidigt hoppade kedjan ur på Rissveds cykel.

22-åringen lyckades dock snabbt placera kedjan rätt igen och inledde jakten på täten.

Rissveds satte av i hög fart och snabbt var hon med i tätklungan.

Hon drog ofta längst fram och fick ett tag en liten lucka i ledningen.

Polskan Maja Wloszczowska och schweiziskan Jolanda Neff gick dock ikapp Rissveds och de tre gick i sin tur ifrån de övriga i startfältet.

Ytterligare en bit in i loppet så var även Neff avhängd och Wloszczowska och Rissveds gjorde upp om guldet under de två sista varen.

Fick segerkyss av tvåan

Där turades de om att dra länge, men på sista varvet bestämde sig Jenny Rissveds för att pröva att rycka ifrån polskan – och lyckades.

Ganska snabbt skaffade hon sig en ledning med 15 sekunder och Rissveds kunde gå i mål i ensamt majestät.

Till slut blev Rissveds segermarginal hela 37 sekunder och hon hade tid att supa in stämningen på målrakan och grät av glädje när hon passerade mållinjen.

– Vid startlinjen försökte jag bara tänka på att ha roligt och hålla mig kall. Det här är absolut det största jag gjort i karriären. Det är bara ofattbart. Under loppet tänkte jag att om jag höll mig lugn skulle jag komma sämst tvåa. Men sen tänkte jag: Jag måste gå för guldet! Och jag tog guldet.

Efter tävlingen intervjuades Jenny Rissveds i tv när den norska konkurrenten Gunn-Rita Dahle gick förbi henne och kysste Rissveds på kinden.

– Jenny var väldigt stark i dag. Hon förtjänar guldmedaljen. Det är ett normalt sätt att gratulera någon på, säger polskan Maja Wloszczowska om kyssen.

Catharine Pendrel från Kanada blev trea efter en stark avslutning.

Den storartade bedriften av Rissveds är ännu större med tanke på hennes uppladdning.

– Jag kom hit för en vecka sen. Jag kraschade på träningen, och fick sy sex stygn i knäet och fyra i armbåget. Jag trodde inte det skulle fungera alls, säger Rissveds.

– Dagen efter åkte jag banan, och det kändes så bra. Jag gillar den här banan, men jag var lite rädd efter allt det där. Efter några varv kändes det bra.

Cykelsajten Canadian Cyclist skrev bara en timme innan tävlingens start att hon i onsdags var med i en otäck krasch. Svenskan fick enligt sajten sy flera stygn på ena armbågen och på sitt ena knä.

– Då blev jag ganska orolig. Hon skulle sy i knät och man cyklar ganska mycket med knät, så då kände jag att det kan bli problem. Men de tog hand om henne jättebra. Det kanske inte blir snyggaste ärret, men de gjorde så att hon kunde cykla direkt, säger förbundskaptenen Fredrik Ericsson.

"Det största som hänt svensk mountainbike"

För bara en och en halv månad sedan vann Jenny Rissveds U23-VM-guld.

Och även då gjorde hon det i stor stil.

22-åringen från Falun gick i mål över en minut före tvåan Sina Frei under den tävlingen i tjeckiska Nove Messto.

När Rissveds i dag tog OS-guld var hon yngst av alla i startfältet.

– Hon är väldigt stark fysiskt. Hon har högsta uppmätta syreupptaget bland damer i Sverige. Sedan är hon väldigt duktig tekniskt också, säger Ericsson och fortsätter:

– Det här är det största som har hänt svensk mountainbike.