Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idrottsministern avstår invigningen av OS

Foto: SVT/AP.

Att OS går i Ryssland - med de människliga rättigheter som finns där - har upprört många.

Nu sätter idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth ner foten - och bojkottar OS-invigningen i Sotji i ren protest.

– Jag kommer att avstå från invigningen och det är en politisk markering, sade hon i SVT:s Agenda under söndagskvällen.

OS i Sotji har redan på förhand rört upp många känslor. Framför allt landets tuffa antigay-lag har skapat stor debatt världen över.

Tidigare har den amerikanske presidenten Barack Obama meddelat att han bojkottar hela spelen - och stannar hemma i Washington. I stället skickar Vita huset en delegation med bland annat två homosexuella tidigare idrottare.

"Är för idrottarna jag åker dit"

Nu markerar även den svenska idrottsministern mot spelen och Lena Adelsohn Liljeroth berättade i SVT:s Agenda under söndagen att hon kommer att bojkotta invigningen.

– Jag kommer att avstå från invigningen och det är en politisk markering, även om det är tjusigt och fint på alla de sätt, det är för idrottarna jag åker dit, säger Adelsohn Liljeroth till SVT.

På frågan om vad en politisk protest är i det här fallet svarade hon:

– I Putins fall är det här ett propagandajippo, finns mycket att ifrågasätta, miljö, pengar och inte minst de mänskliga rättigheterna.

Sveriges Olympiska Kommittés ordförande var också gäst i Agenda. Han tycker att det är viktigt att man fortfarande värnar om fred som är grundstenen i de Olympiska Spelen.

Målade naglarna

– Våra idrottare får veta vilket land de åker till, de får bekräftat att yttrandefriheten gäller. Vi kommer inte att kolla om någon målar naglarna. Problemet är om det uppfattas som en manifestation, då måste vi ha ett nytt samtal med våra aktiva, säger Stefan Lindeberg.

Vid friidrotts-VM i Moskva förra året målade höjdhopperskan Emma Green Tregaro sina naglar i regnbågens färger som ett ställningstagande för de homosexuellas rättigheter. Naglarna fick mycket stor uppmärksamhet och kritiserades öppet av Ryssland storstjärna i stavhopp Jelena Isinbajeva. Inför höjdhoppsfinalen sa svenska Friidrottsförbundet åt Green Tregaro att ta bort nagellacket.

– Alla ska ha rätt att vara där utan att bli provocerad, yttrandefriheten är okränkbar, säger Lindeberg i SVT.