Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hyllar Stefan Liv i OS: 'Han är med hela tiden'

Valentina Lizana Wallner, berättar om sin hyllning i OS till avlidne Stefan Liv. Foto: Claudio Bresciani

SOTJI. Stefan Liv var hennes stora idol när hon var liten.

Nu finns han med på Valentina Lizana Wallners hjälm i OS i Sotji.

– När han gick bort var det en självklarhet att ha honom någonstans, säger 23-åringen som utmanar Kim Martin Hasson om platsen som förstamålvakt.

På höger sida av hjälmen finns den förre HV-målvakten avbildad. Normalt sett finns hans namn på hennes klubba också, men det har hon fått spreja över under OS.

– Han är med hela tiden, säger Lizana Wallner om den populäre landslagsmålvakten som förolyckades tillsammans med resten av sitt ryska lag Lokomotiv Jaroslavl i en flygolycka i september 2011.

Varför blev han din idol?

– Det var hans glädje när de vann matcher, hans danser och det där. Det var bara wow. Som person gillade jag honom i intervjuer, han var ödmjuk och ärlig, säger Modomålvakten som ler hela tiden när hon pratar om Liv.

Hoppas bli etta

Hon träffade också Liv när båda var tredjemålvakter under OS i Vancouver 2010.

Den här gången hoppas Valentina Lizana Wallner bli Damkronornas förstamålvakt.

Ett tufft mål när hon konkurrerar med rutinerade Kim Martin Hasson som gör sitt fjärde OS och vunnit både silver och brons.

– Det är klart att det är tufft. Många vet vem Kim Martin är, hon är en riktigt grym målvakt och har mycket på meritlistan – men det gäller ju ändå vem som är bäst för dagen. Samtidigt som det är tufft så är det jättekul också eftersom hon varit en förebild också.

Fingervisning

Martin Hasson har kommit tillbaka starkt efter att ha slitit av hälsenan förra året. Samtidigt har Lizana Wallner gjort sin bästa säsong i karriären.
En första fingervisning vem det blir kommer på torsdagen i OS-genrepet mot Schweiz.

– Det blir ett litet signalvärde i den uttagningen. Den som får det förtroendet ligger bra till inför nästa match, säger assisterande förbundskaptenen Leif Boork.
Nästa match efter Schweizmötet är OS-premiären mot Japan på söndag.

TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!