Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hope Solo förklarar: Därför stängdes jag av

Foto: Marques/Agif/Rex/Shutterstock / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
Foto: Marques/Agif/Rex/Shutterstock / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

Hope Solo stängdes av från det amerikanska landslaget efter att ha kallat Sverige för "fegisar".

Nu menar Solo att det hela inte handlade om utspelet mot svenska landslaget – utan att hon kämpat för lika löner mellan manliga och kvinnliga landslagsspelare.

– Det var det de sa till media för att det såg bättre ut, säger målvakten i en intervju med Canadian Press.

Hope Solo rök ihop med Sveriges damlandslag i fotboll under OS – och fick "alla" efter sig. Efter att USa hade åkt ut i kvartsfinalen mot Sverige kallade stjärnmålvakten svenskarna för "fegisar" – något som inte gick obemärkt förbi.

Det amerikanska fotbollsförbundet beslutade sig för att stänga av Solo från spel i sex månader – var på hon svarade med att ta en timeout från fotbollen.

Och det är i nuläget oklart om hon någonsin kommer att vara tillbaka i det amerikanska landslaget.

– Låt oss vara ärliga, det är inte mitt beslut att fatta. Jag tycker det är en ära och ett privilegium att representera mitt land på den högsta nivån i en sport som jag älskar. Jag skulle göra nästan vad som helst för att spela på den nivån igen. Och jag säger nästan, att slåss för jämlikhet är större än att spela för landslaget igen.

Solo om sanningen bakom avstängningen: "Det satte skräck"

Det är in en intervju med The Canadian Press som Hope Solo kommer med ytterligare detaljer om vad som hände när hon stängdes av från landslaget i somras. Solo har länge fört diskussioner med det amerikanska förbundet om lika lön för de manliga och kvinnliga spelarna – och nu menar hon att det var det som fick henne avstängd. Eller sparkad, som hon vill kalla det.

– Det var inte en avstängning, det var vad de sa till media för att det såg bättre ut. Men jag fick sparken. De sa att det var för att jag använde ordet "fegisar", men sanningen är att det var för att bli av med en motståndare i kampen om lika lön, säger Solo.

Den 35-årige fotbollsstjärnan tror att hon användes för att avskräcka andra spelare från att ta liknande initiativ i jämställdhetsfrågor.

– Jag tror att det satte mycket skräck i spelarna. Och jag vet att skräck är vad som hållit många rörelser tillbaka genom tiden.