Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Holmberg: "Det är väldigt märkligt"

Abeba Aregawi får inte tävla i OS...Foto: Jessica Gow/Tt
...ett märkligt beslut, menar SportExpressens Ludvig HolmbergFoto: Ylwa Yngvesson

Abeba Aregawi får inte tävla i OS – trots att hon friats från sin tidigare dopingdom.

SportExpressens friidrottskrönikör Ludvig Holmberg ger här sin syn på beslutet.

– Hela situationen är bisarr, säger han.

Hur ser du på beslutet om att stoppa Aregawi från OS?

– Det är väldigt oväntat, framför allt. Det kändes som ett givet beslut att skicka henne. Hon är en världsstjärna på 1 500 meter och hon var, bevisligen, inte dopad. Men svensk friidrott hade hamnat i en obekväm situation, med tanke på hur illa omtyckt hon är, och nu hittade förbundet den här lösningen.

 

Har Aregawi i OS att göra?

– Utan tvekan. Hon är en av de bästa i världen och hon har inte gjort sig skyldig till något dopingbrott. Enda frågetecknet var väl egentligen hur hennes form var. Hon har i OS att göra och skulle kanske kunna komma till start där under olympisk flagg.

 

Är det rätt att stoppa en utövare som enligt alla regler är tillåten att tävla i OS?

– Det blir väldigt märkligt. Men känslan är att förbundet till slut har fått nog. Nu sätter de hårt mot hårt och ställer krav på henne. Men de borde så klart ha gjort det mycket tidigare. De har inte haft någon som helst koll på Aregawi under de här åren och det är via avslöjanden i Expressen som sanningen har kommit fram. De borde skämmas. Och jag är ganska säker på att de skäms. Känslan är också att kraven de nu ställer inte kommer att uppfyllas från Aregawi och att det här är slutet på hela den här resan. Det här är förbundets sätt att kapa banden till henne.

 

Vad händer med Aregawi nu?

– Jag skulle inte bli förvånad om lägger av. Jag vet att hon vill starta familj och såg slutet på karriären redan innan det här hände. Att återvända till Etiopiens landslag känns inte realistiskt. IAAF lär inte låta henne göra en omedelbar övergång till något annat land. Hennes alternativ blir ganska få, för jag tror inte att hon är beredd att offra sitt liv i Etiopien mot att komma närmare svensk friidrott och gå med på förbundets önskemål.