Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Henrik Stenson tog OS-silver efter drama

Stenson och Rose. Foto: / SVEN LINDWALL
Stenson. Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM. OS-guldet gled i från Henrik Stenson i sista stund.

På det sista och avgörande hålet var britten Justin Rose starkare och tog hem det första OS-guldet i golf sedan 1904.

Nu berättar Stenson om sin vänskap med Rose.

– Vi är vänner fast vi försöker så slå varandra på banan, säger Stenson till Viasat.

Tidigare i somras tog Henrik Stenson hem sin första majorseger någonsin när han vann British Open.

Och han såg till att konservera formen till OS. Under de tre första dagarna låg Stenson hela tiden precis bakom ledaren - för att sedan växla upp i den sista rundan.

Inför rundan låg han ett slag bakom engelsmannen Justin Rose - och det blev en högdramatisk kamp om guldet de två emellan.

Och som att Rose inte var en svår motståndare nog så kämpade Stenson med ryggsmärtor rundan igenom och fick vid flera tillfällen tillkalla fysions hjälp.

Något som påverkade hans spel något.

– Efter utslaget på 13:e fick jag ont i ryggen, det var inte den bästa tajmingen. Jag tappade rytmen litegrann. Jag vet inte hur mycket det påverkade, men det hjälpte inte i alla fall, säger Stenson.

Han fick behandling och sen blev det bättre, men inte hundra procent bra.

På de nio avslutande hålen så turades de om att leda tävlingen, men ingen hade styrkan att dra i från och dramatiken levde in i det sista.

Inför det sista hålet så låg de helt lika på 15 under par.

Dramat engagerade hela Sverige:

Så var avgörandet

Och till en början kändes det som att nervpressen blev för mycket för Stenson och Rose att hantera. Båda deras utslag på det 18:e hålet gick långt åt höger och förbi delar av publiken.

Stenson tog sig samman och hans nästa slag blev riktigt bra. Men precis som tidigare under rundan så följde Rose efter och lyckades ta sig ur problemet med bravur.

Men sen kom missen.

Stensons inspel blev alldeles för långt och han satte sig själv i svårt puttläge. Samtidigt så fick Rose till ett superslag och la sig precis intill hålet.

Stenson gjorde ett försök att sätta den långa putten - men den var aldrig riktigt nära. Dessutom missade han putten därefter och tvingades konstatera att slaget var över.

Rose vilda segerglädje

Rose behöll lugnet på den relativt korta putten och inkasserade det första OS-guldet i golf på 112 år.

Rose skrek ut sin glädje och höjde näven i luften innan han fick en kram från silvermedaljören Stenson.

– Jag visste att det skulle bli en fajt med Justin i dag, och det blev precis så. Det avgjordes på det sista slaget, och han plockade fram det när han behövde det.

Svensken gjorde ingen hemlighet av att han var lite besviken.

– Det hade kunnat bli guld, men jag är nöjd med ett silver. Det var en fin vecka, fin erfarenhet och jag tror att jag gjorde mig själv och mitt land stolta", säger Stenson.

Berättar om vänskapen

Att det var just Rose han gjorde upp mot var extra speciellt. Stenson och Rose är vänner och bor dessutom grannar till vardags i Florida.

– Jag har känt Justin i 20 år, vi är Ryder cup-partners och familjerna umgås. Jag kommer inte hålla något emot honom. Vi kommer att spela ihop igen på Ryder cup om en månad. Då går en guldmedaljör och en silvermedaljör ut, det blir nog en ganska bra boll det där, säger Stenson till Viasat.

Stenson berättar att det blev mer snack mellan slagen än vanligt.

– Vi är vänner fast vi försöker så slå varandra på banan.

Stensons silver är Sveriges sjätte medalj på OS. Sedan tidigare har Emma Johansson tagit silver, Sarah Sjöström tagit en medalj av varje valör och Marcus Svensson tagit ett silver.

FÖLJ ALLT DRAMA FRÅN OS PÅ EXPRESSEN.SE

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!