Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är alla vinnare i Expressens OS-gala

Foto: Kai Pfaffenbach

Efter två fantastiska veckor är OS i London över – och här är samtliga vinnare i Expressens OS-gala.

SportExpressen.se:s Anders Borgström summerar i en personlig lista vad han minns bäst från OS 2012.

OS kung… Mohamed Farah.

Guld på 10000 meter. Guld på 5000 meter. På ett Olympiastadion som höll på att explodera. Magi.

 

OS drottning… Jessica Ennis.

Man fick lite Cathy Freeman-vibbar från Sydney 2000. Sådana enorma förväntningar. Sådana enorma krav. Trots det krossade Jessica Ennis allt motstånd i sjukampen, var snäll nog och lät Carolina Klüft Europarekord vara och log sedan som bara hon kan göra. Sorry, Allyson Felix! Tre guld är inte allt.

 

OS sämsta förlorare… Tonci Stipanovic.

Det räckte inte med en. Nej, kroaten Tonci Stipanovic försökte ytterligare en gång att få Rasmus Myrgren diskad så att han på ett inte alls smutsigt sätt skulle få ett brons i laser. Någon som tycker synd om sandlåde-kroaten som bara blev fyra?

 

OS mest passande namn… Sir Chris Hoy.

För är det något han kan är det att hoja. Efter ett guld i Aten och tre i Beijing fyllde han på med två i London. Han är nu den britt med flest OS-guld i historien. Adlad? Ja, det blev han redan 2008.

 

OS "fuck you"… Håkan Dahlby.

 

OS minsta marginaler #1… Nio tusendelar.

Det finns inte i triathlon. Tusendelar alltså. Men när Nicola Spirig och Lisa Nordén korsade mållinjen samtidigt efter 1,5 kilometer simning, drygt fyra mil på cykel och en mils löpning var schweiziskan nio tusendelar före. Eller var hon verkligen det?

 

OS minsta marginaler #2… En hästhov.

Sara Algotsson Ostholt var bara ett hinder från att bli odödlig som olympisk mästare. Då skrek hon till, en hel nation höll andan… Hon och hästen Wega gick över sista hindret. Men rev med sista hoven. Ett guld blev till silver och hon firade med hallonsaft.

 

OS minsta marginaler #3… En centimeter.

Visst upplever vi ett friidrottsmörker efter alla framgångar med Klüft, Holm, Olsson och Bergqvist. Men Michael Tornéus visar att det finns hopp. Vi hoppas verkligen att ett bommat brons med en centimeter inte har knäckt längdhopparen från Botkyrka.

 

OS största blåbär… Badmintondamerna.

Man kunde ju tro att simmaren från Gabon, kanotisten från Papua Nya Guinea eller 800-meterslöparen från Somalia skulle vinna denna klass. Men nej… Vi såg alla hur uselt dessa åtta badmintondamer lirade. Bäst i världen men de kunde inte ens få serven över nät. Helt rätt av IOK att diska hela bunten.

Läs hela storyn här.

 

OS hungrigaste… Sushil Kumar.

Den indiske brottaren gjorde en "Mike Tyson". Det mest intressanta var ledarens kommentar efter Kumars finalförlust: "Han mådde inte så bra. Det kan ha varit något han har ätit. Han gick på toaletten sex gånger på en timme."

Läs hela storyn här.

 

OS levande legend… Usain Bolt.

Han gjorde det igen. Tre guld - precis som i Beijing. Därefter förklarade han att han nu är en levande legend. Han fick medhåll av IOK-presidenten Jacques Rogge: "Han är en ikon. Han är tidernas bästa sprinter."

 

OS "jag håller inte med"… Carl Lewis.

Amerikanen antydde att jamaicanska sprinters kan vara dopade. Usain Bolt slog tillbaka direkt.

Läs hela storyn här.

 

OS pinsammaste ögonblick… Flaggmissen.

Att visa fel flagga kanske inte är så farligt. Om det inte handlar om Nordkorea och Sydkorea.

Läs hela storyn här.

 

OS roligaste ögonblick… Mr Bean.

Rowan Atkinson var tillbaka som "Mr Bean" och tog över öppningsceremonin fullständigt.

 

OS bästa tv-sport… Handboll och bordtennis.

Det blir aldrig mer dramatiskt än när Jörgen Persson slår en kantboll eller när Luc Abalo kommer fri i en snabb kontring.

 

OS stjärnfall… Rolf-Göran Bengtsson, Therese Alshammar och Sarah Sjöström.

Sveriges största guldfavoriter på förhand stoppades av en skadad häst, diskbråck och en fjärdeplatsförbannelse.

 

OS största provokatör… Jonas Colting.

En artikel på Expressen fick triathleten Jonas Colting att bli hela ponny-Sver… förlåt, ridsport-Sveriges stora hatobjekt. Colting har sedan fortsatt att hetsa på Twitter och jag kan inte låta bli att tycka det är väldigt roligt. Inte för att jag håller med i allt, utan för att det inte är många i Sverige som vågar säga vad de tycker.

Läs hela storyn här.

 

OS klossigaste beslut… Fariborz Besarati.

Det var den svenske förbundskaptenen i brottning som såg till Sofia Mattsson åkte ut i OS-kvartsfinalen. Utmaningen betydde rysk poäng. Men vem vet om det verkligen var vad som hände? Vem tusan förstår brottning?

 

OS ödets ironi… Matthias Steiner.

Vi minns alla hans tårar efter guldet 2008. Han hade med sig ett foto av sin avlidne hustru och skapade ett av tidernas starkaste OS-ögonblick. Den här gången kunde tyskens liv ha tagit slut på tyngdlyftningsmattan - då han fick 196 kilo rakt över nacken.

Läs hela storyn här.

och här.

 

OS största utropstecken… Vernica Wagner.

Vilken succé som gymnastikexpert. Nu behöver vi inte längre propagera för att SOK ska ta ut Wagner till OS. Hon kommer vara där som expert. Vilken kunskap! Vilken inlevelse! Vilken passion! "Viasat! Det är henne ni ska ha!"

Läs hela storyn här.

 

OS mest överlägsna vinnare… Serena Williams.

Hon släppte bara 17 game på sex matcher i tennisturneringen. I finalen var hon åtminstone bussig och lät Maria Sjarapova vinna ett game. Hon passade dagen efter på att vinna dubbelturneringen med syrran Venus också.

 

OS härligaste brons… Jimmy Lidberg.

Dramatiken, tårarna och familjeglädjen. Alla ingredienser fanns där för att göra brottarens brons till en OS-klassiker.

 

OS värsta lögn… Susanna Kallur.

Vår älskade häckstjärna satte samtliga medaljörer och tider på herrarnas 100-metersfinal. Nja… Det var inte riktigt så bra va?

Läs hela storyn här.

 

OS pudel… Susanna Kallur.

Ja, hon var ju tvungen att erkänna att hon ljög.

Läsa hela storyn här.

 

OS bästa lögn… Väderprognoserna.

Det förutspåddes att det skulle regna varje dag. I stället blev det sol i princip varenda dag och en publikfest som saknar motstycke.

 

OS bästa kommentator… Roberto Vacchi.

Medan Ola Bränholm och Magnus Bäckstedt inte lyckades göra cykeltävlingarna intressanta alls var Roberto Vacchi sin vana trogen bäst. Inte blev det sämre av han gjorde detta efter Alexandre Vinokourovs guld i linjeloppet.

Läs hela storyn här.

 

OS bästa kommentator i SVT… Målfoto.

Jag kan inte bestämma mig här. Jacob Hård och Jonas Karlsson gör alltid friidrotten till en fröjd att följa. Björn Becksmo klarade basketen galant. Chris Härenstam är påläst som vanligt. Min kollega Axel Pileby har en ny favorit i Matts Egeholm och jag är beredd att hålla med. Egeholm tog hand om marginalsporterna och gjorde det suveränt. Det blir oavgjort i denna kategori. För här räknar vi inte tusendelar.

 

OS nordiska land… Danmark.

Svarade för ett mycket bra OS med totalt nio medaljer varav två guld. Därför var det inte särskilt synd om vårt kära grannland när vi plockade ner Mikkel Hansen & Co i handbollen.

 

OS vassaste prestation #1… David Rudisha.

Inga harar. Ingen hög höjd. Ingen egentlig konkurrens. Ingen fanatisk hemmapublik i ryggen. Ändå löpte kenyanen det snabbaste 800-metersloppet i historien och gick under 1.41.

 

OS vassaste prestation #2… Ye Shiwen.

Den 16-åriga kinesiskan kom från ingenstans och bollade med hela simeliten. Hon hade till och med en snabbare sista 50 på 400 meter medlet än herrvinnaren Ryan Lochte. Självklart uppstod dopingrykten. Jag säger: "Lägg av!"

 

OS mest enögda… SVT:s kampsportsexperter.

Kim Frelin var nog värst. Men även Santiago Nieva och Roman Livaja hade det svårt. Svårt med att vara objektiva experter. När vi tittare behövde hjälp för att veta hur vi skulle tolka situationer och domarbedömningar fick vi alltid veta att svensken eller svenskan var bäst och att alla domslut emot dem var felaktiga. Jag kände mig lurad. Mer än en gång.

 

OS guldchock… Peter Ahnberg och Marit Söderström Nord.

Sverige tog bara ett guld i OS. Fredrik Lööf och Max Salminen i starbåt. Synd bara att vi inte fick något klassiskt guldreferat i SVT. "Jag tror att svenskarna vunnit guld, jag kan inte se annat. Engelsmännen hänger med huvudet", fick de till slut fram efter några minuter.

Läs hela storyn här.

 

OS bronschock… Johan Eurén.

Inte för att han tog det oväntade bronset i brottning, utan för att en 120 kilo tung brottare och rörmokare kan prata så mjukt att han lätt kan få läsa godnattsagorna för min son. Jag kan fortfarande inte smälta vilken teddybjörn Eurén verkar vara.

 

OS bästa tändvätska… The Suns löpsedel.

Hemmanationen hade det jobbigt och bommade flera medaljchanser de första OS-dagarna. Men när tidningen The Sun hade en löpsedel där de efterlyste brittiska guld kom de ett efter ett. Heather Stanning och Helen Glover tog det första på roddstadion. Till slut blev det 29 guld och 65 medaljer. En sanslös succé!

 

OS rubrikdödare… Caster Semenya.

Vi minns könsdiskussionerna efter guldet i Beijing. Nu "nöjde" sig sydafrikanskan med att ta silver på 800 meter efter en långspurt. Förra häckstjärnan Colin Jackson menar nämligen att Semenya valde att inte vinna guldet för att slippa rubriker.

 

OS Janne Schaffer… Nadezjda Ostaptjuk.

Var gömde du gitarren?

 

OS sämst bevarade hemlighet… Sexbyn.

Alla är inte på ett OS för att ta medaljer. Det vet vi det här laget. Men ibland blir man mörkrädd när man får höra alla historier från OS-byn. Vad händer där egentligen?

Läs hela storyn här.

 

OS mörkaste hemlighet…. Wu Minxia.

Simhoppsmästarinnan från Kina stängde av allting inför OS. Efter guldet på tremeterssvikten fick hon veta att mamman varit cancersjuk i flera månader och att farmorn dött för ett år sedan. "Vi har aldrig pratat om familjeangelägenheter med vår dotter", säger pappa Minxia.

Läs hela storyn här.

 

OS största antiklimax… Olympiska elden.

Det ska vara det största hedersuppdraget. Nu förstörde britterna det med att låta sju helt okända talanger tända den olympiska elden. Det kändes som ett slag i ansiktet efter den mycket häftiga invigningen.

 

OS fyndigaste livechattare… Morgan.

Det har varit många glada, trevliga, roliga, underhållande, vettiga och analyserande livechattare som gjort mig sällskap här under dessa 17 dagar i liverapporten. Men om jag måste plocka fram någon som bidragit med det lilla extra hela tiden blir det Morgan. Hoppas du - och alla andra - hänger med när det är dags igen.

 

OS läskigaste spöke #1… Brasiliens fotbollsherrar.

Fem VM-guld på meritlistan. Men när det är olympisk spel spelar det ingen roll att det finns spelare som Neymar, Hulk, Pato, Thiago Silva och Leandro Damiao. Förlust i finalen mot Mexiko. Nu ska första OS-guldet bärgas på hemmaplan i Rio 2016 i stället.

 

OS läskigaste spöke #2… Sveriges handbollsherrar.

Fyra OS-finaler. Fyra förluster - med totalt sex mål. Vi behöver inte säga mer.

 

OS märkligaste bild… Henrik Rummel.

Har han stånd eller är han bara en glad bronsmedaljör?

Läs hela storyn.

 

OS stora farväl #1… Jörgen Persson.

Du skulle tagit din OS-medalj i Beijing, Jörgen. Nu var det aldrig nära. Tack för allt, JP!

 

OS stora farväl #2… Michael Phelps.

18 OS-guld. 22 OS-medaljer. Den största olympiern någonsin. Sedan får alla Usain Bolt-, Carl Lewis- och Paavo Nurmi-fans säga vad de vill. Tack för allt, Phelps! OS kung… Mohamed Farah.

Guld på 10000 meter. Guld på 5000 meter. På ett Olympiastadion som höll på att explodera. Magi.