Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glasnovic: "Skäms över det som hänt"

Nikita Glasnovic. Foto: Tomas Leprince
Glasnovic i aktion, till vänster. Foto: Simon Cooper / AP PA
Foto: Harry Engels / GETTY IMAGES FOR BEGOC GETTY IMAGES EUROPE
Foto: Tomas Leprince

Hon är ett av Sveriges stora OS-medaljhopp i Rio de Janeiro. OS-drömmen är bara några månader bort och inget får komma i vägen.

Nikita Glasnovic berättar om "Balkanfasonerna" som fått henne att bli den hon är i dag.

– Jag diggar "Balkanfasonerna". Det är något jag fått från min familj. Det genomskådas om det inte kommer direkt från dig, säger Nikita Glasnovic.

OS i Rio de Janeiro är bara några månader bort. Inom kort kommer OS-byn fyllas av förväntansfulla svenska elitidrottare som är redo att jaga OS-medaljer.

En av dem är taekwondo-utövaren Nikita Glasnovic som är ett stort medaljhopp i svenska ögon inför OS.

När SportExpressen får tag på Nikita befinner hon sig i Schweiz där hon tävlat i EM.

Du har tappat vikt inför EM, hur kommer det sig?

– Det är slitsamt på kroppen men sen lär man sig att hantera det. Men själva processen är otroligt påfrestande, framför allt mentalt. Men samtidigt måste man ha något som är jobbigt, allt kan inte vara guld och gröna skogar, säger hon.

För Nikita Glasnovic blev det ett EM-silver efter finalförlust mot brittiskan Jade Jones. Hon var besviken efter matchen - men dagen efter finalen känner hon trots allt en stor stolthet.

– Man var ilsken över hur det gick i finalen, framför allt när man vet att prestationen hade kunnat vara bättre. De senaste matcherna mot henne har jag fört matchen och haft kontrollen, denna gång var det tvärtom. Men nu när jag sovit på saken och känner mig nöjd och stolt, säger hon.

Den stora OS-drömmen är snart en verklighet för Nikita Glasnovic - och hon har bara ett mål framför sig.

– Det jag ser fram emot mest är fighten. Jag vill stå på mattan och ge allt, visa hur mycket jobb jag lagt ner och hur stort hjärta jag har för sporten.

Du benämns som ett av Sveriges stora medaljhopp - känner du någon press?

– Det är inte mycket att fokusera på för min del. Alla som åker till OS är ett medaljhopp. Jag måste fokusera på min satsning och göra mitt yttersta varje dag sedan får vi se hur långt det tar en.

Sveriges taekwondoförbundet (STF) har blivit utkastat ur Europeiska taekwondounionen - hela tre gånger sedan 2014. Nikita försöker koppla bort politiken så mycket som möjligt och i stället fokusera på hennes utveckling.

– Det har varit massa rabalder och det är klart att det påverkat oss. Jag har själv försökt koppla bort det helt, politiken är helt oviktig för mig. Men det har påverkat oss, förra året fick jag inte ställa upp i en tävling, i stället fick jag åka till en annan tävling för att ta in förlorade poäng. Men jag tror att hela den här grejen påverkat unga idrottare, säger Nikita.

Sent under fredagskvällen uppdagades ännu en skandal inom det svenska taekwondoförbundet. En härva som är så pass djup att unga idrottare kan komma att påverkas.

STF valde att skicka ut ett brev till sina medlemmar där förbundet tydligt berättade om den penningtvätt som ägt rum inom förbundet. Något som SportExpressen även kunde rapportera om sent i gårkväll.

Nikita känner sig besviken när hon hör om vad som hänt.

– Jag vill inte ha något att göra med det politiska, lite så känner jag. Jag försöker representera svensk taekwondo som något bra, att vi är två tjejer som ska till OS. Mina fighter och prestationer ska tala för mig som idrottskvinna och representant för Sverige.

– Men det är en av anledningarna till att vi är två som representerar Sverige i EM. Det finns många fler som hade kunnat få chansen här och som befinner sig på en internationell nivå. Jag själv skickades på EM när jag var väldigt ung och det har gjort mig till en modigare idrottare. Kommer du in i rollen som junior eller senior så sent, utan att ha fått chansen, så kommer mästerskapet som en chock. Det blir för mycket på en gång. Det är väldigt synd att det blivit så här - men det är på grund av den politiska situationen och korruptionen i svenska taekwondoförbundet.

Det känns overkligt att det händer i Sverige. Hur reagerar man som idrottare? Finns det en frustration?

– Jag skäms rent ut sagt över vad som hänt. Att det ska behöva gå ut över idrottssatsningar och föreningar, folk gör det här av ideell kraft för passionen till sporten.

– Sen att det finns människor som är giriga på pengar och dödar dem här drömmarna är väldigt synd. Men jag vill inte fokusera för mycket på det som händer, det finns andra som behöver ta tag i det här. Mitt fokus ligger på idrotten, säger hon.

Nikita Glasnovic insåg att taekwondo-satsningen skulle bli verklighet efter en EM-vinst.

– Efter att jag vann junior-EM helt otippat. Jag insåg att jag inte var kass på taekwondo som jag själv trodde. Den inställningen har jag haft under lång tid, att jag inte är supertalangen med supersparkar, utan jag är en kämpe. Det är hårt arbete och slit som tagit mig fram inom sporten.

Döptes efter Luc Besson-film

Nikita Glasnovic berättar om en person som betyder oerhört mycket för henne, pappa Mario Glasnovic som även är Nikitas tränare.

– Pappa är hjärtat i min satsning, varje resa med honom har varit fantastisk. Det är något som alla inte kan få. Den delen är obytbar, det har gett oss otroligt mycket för våra relationer. Han har en stor passion för sporten och i mig som idrottare. Jag ser verkligen upp till hela min familj.

Pappa Mario Glasnovic valde att döpa sin dotter efter Luc Bessons film, "Nikita".

– Det är en bra fråga, säger hon och skrattar.

– Jag tror att min pappa diggar filmen väldigt mycket. Min bror blev döpt efter den andra filmen, "Leon". Det är lite brutalt om man tänker efter, haha. Men jag tror att han diggar filmerna och regissören. Sen var det häftiga namn på den tiden. Det är lite roligt, speciellt när man träffar de ryska lagen. I Ryssland är "Nikita" ett killnamn så de skrattar alltid åt en.

Om jag förstått det hela rätt ska det vara ganska hårda karaktärer?

– De är ju seriemördare, haha. Det är lite komiskt att jag håller på med kampsport men jag dödar inte människor, säger Nikita och skrattar.

Engagerad i flyktingfrågor

– Situationen i Sverige under året har inspirerat mig mycket. Det som händer i världen just nu är hemskt, men samtidigt finns det många vackra historier där ute. Människor öppnar verkligen sina hjärtan för att hjälpa dem drabbade. För mig har det viktigt att vara engagerad vid sidan av sporten.

Nikita Glasnovic skulle tävla i Paris i november - plötsligt bröt de hemska terrordåden ut på flera ställen i staden.

– Man fick perspektiv på saker och ting i Paris, framför allt insåg man kanske vad människor går igenom i Syrien. Känslan av att faktiskt behöva fly. Jag fick en viss tacksamhet att jag med mitt svenska pass kunde köpa en biljett hem till Sverige på en halvtimme. Jag fick gå i en speciell kö för att jag hade svenskt pass, det fick en att öppna ögonen över vad som händer i världen, säger hon.

Kampsportsprofilen och skådespelaren Dragomir Mrsic ska kommentera kommande OS-sändningar i Viasat. Nikita berättar om deras första möte.

– Vi har träffats och det var riktigt kul att få ta del av hans tips. Hans inställning är skön med sina "Balkanfasoner". Jag diggar "Balkanfasonerna" och vi har liknande bakgrund med rötter på Balkan. Jag hade ett stort leende på läpparna under vårt möte. Det första jag gjorde var att krama honom, tänkte inte ens tanke på att klappa hand, säger hon.

Balkanfasoner? Utveckla gärna.

– Nej men det handlar om att bara köra. Inte tänka, analysera eller klaga utan bara gå framåt om du vill uppnå något - attityden. Det är något jag fått från min familj. Det genomskådas om det inte kommer direkt från dig. Jag ser det i min familj och mina föräldrars inställning till livet.

– Går det inte bra - så ställ dig upp och gör det igen. Den biten kommer jag tjata på mina barn i framtiden, säger Nikita Glasnovic.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!