Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik Lööf tog guld - trots tragedierna

Foto: Clive Mason

Fredrik Lööf och Max Salminen körde hem ett svenskt OS-guld.

Men bakom sig har duon ett tungt år.

Inom loppet av två dagar förlorade veteranen Lööf sina närmsta mentorer – pappa Max-Ingvar Lööf och seglingsprofilen Don Nordqvist.

– Hade Fredriks pappa fått uppleva det här hade han varit väldigt, väldigt stolt – Fredrik var tvungen att tänka så, säger fästmön Maj Elin Storeide.

1972 fick treårige Fredrik Lööf sin första båt – en optimistjolle i trä som pappa Ingvar byggt helt själv. Det var också via pappa som intresset för segling först väcktes.

– Han har stöttat Fredrik sedan han var liten och betytt väldigt mycket för honom. Ingvar var en jätteduktig pedagog, han skämde inte bort honom, utan han fick tidigt lära sig att klara sig själv, säger Fredriks mamma Lena Lööf.

Klarade inte att segla

Men i mars i fjol gick Ingvar Lööf bort efter en tids sjukdom, vilket Fredrik tog väldigt hårt.

– Det var tävling på Mallorca i april, då klarade han inte av att segla, säger Lena.

Bara en dag efter att fadern gått bort kom nästa stora smäll för OS-medaljören – tidigare tränaren och den högt aktade seglingsprofilen Don Nordqvist omkom i en dramatisk drunkningsolycka under ett träningsläger i Spanien.

– Det har varit ett tufft år för honom. Han förlorade sina två stöttepelare samtidigt – det är klart att det har påverkat Fredrik, säger Maj Elin Storeide som är på plats i Weymouth.

"Fredriks styrka"

Men jakten mot OS-guldet fortsatte trots tragiken.

– Det är Fredriks styrka – att man måste gå vidare, säger Maj Elin.

Don och Fredrik hade ett fantastiskt samarbete, med bland annat OS-bronset i Sydney och flera VM-medaljer som resultat.

– De var intensiva båda två, med en enorm viljestyrka. De funkade väldigt bra ihop, och jobbade intensivt med allting, säger Don Nordqvists sambo Ammi Nellfur som ofta var med under tävlingarna.

– Jag beundrar verkligen Fredrik, han är en av de härligaste människor jag träffat. Han är jättefin och inte bara duktig som seglare – han är en underbar person.

Stöd hos varandra

OS i Aten blev Don Nordqvists och Lööfs sista mästerskap tillsammans, men vänskapen var oerhört stark och Fredrik höll ständigt kontakten med Don och Ammi.

Efter fjolårets dödsfall har Ammi och Fredrik funnit stöd hos varandra.

– Fredrik ville att vi skulle komma ner och bo hos honom i Italien, men tyvärr har det inte blivit av. Det är fortfarande tufft att ta sig igenom allt det här.

Hade Don Nordqvist levt i dag skulle han ha varit på plats i Weymouth som tränare i det svenska laget.

– Han hade mått jättebra och hade självklart glatt sig jättemycket åt Fredriks framgångar, säger Ammi Nellfur.

"Väldigt stolt"

Också största supportern pappa Ingvar skulle ha varit på plats för att se Fredrik och Max i OS.

– Hade Fredriks pappa fått uppleva det här hade han varit väldigt, väldigt stolt, säger Maj Elin.

Optimistjollen som Ingvar byggde såldes när Fredrik blivit äldre. Men nu är den på väg tillbaka till familjen Lööf som en hyllning till pappa Ingvar.

– Jag sa till Fredrik i våras att det skulle vara roligt att få tag på hans första båt – då sa han ”vad konstigt, mamma – jag har tänkt detsamma”, säger Lena.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!