Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklaringen efter de märkliga OS-bilderna

Michael Phelps
Foto: Al Bello / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Wang Quns rygg

Med stora blåmärken på ryggen vann amerikanske simstjärnan Michael Phelps ännu en guldmedalj i Rio de Janeiros OS-bassäng.

Men ingen anledning till oro.

Det finns en omdiskuterad förklaring till Phelps blåmärken.

Simstjärnan Michael Phelps, 31, plockade sin 23:e OS-medalj, varav den 19:e i guld, när USA vann 4x100 meter i Rio de Janeiro under söndagen.

– Jag trodde att mitt hjärta skulle explodera på startpallen, jag var så ivrig, sa Phelps till pressuppbådet efteråt.

Men det var inte bara guldvittringen som fångade tv-tittarnas uppmärksamhet.

På tv-bilder kunde man se hur Phelps rygg var täckt av stora, runda blåmärken.

Något som även har synts på andra utövare, främst amerikanska, under OS.

Men det finns en förklaring:

En typ av akupunktur.

Även bland tennisspelare

Det rör sig om så kallad koppning, eller "cupping" på engelska, en alternativmedicinsk metod med flera tusen år nacken. I Europa förekom koppning fram till och med tidigt 1900-tal men metoden har på senare år ökat i popularitet igen.

Koppning går ut på att man placerar sugkoppor på huden – på så vis skapas ett vakuum som påverkar bindväven i muskler och underhud, och metoden anses förbättra blodcirkulationen och få musklerna att återhämta sig snabbare.

Koppning har tidigare hyllats av kändisar, så som skådespelarna Gwyneth Paltrow och Jennifer Aniston, samt tennisstjärnan Andy Murray, och tycks bli alltmer populärt bland idrottsutövare.

"Förlåt att jag skrattar"

Men metoden har även mötts av idel hån och kallats "ännu en löjlig kändistrend".

– Att placera en sugkopp på kroppen kan göra så att huden drar ihop sig, och det kan öka blodcirkulationen, men tron om att det skulle ha några medicinska effekter är skrattretande. Det är fullständigt osannolikt, och ännu ett skickligt sätt att lura rika och lättlurade människor på pengar, säger David Colquhoun, brittisk professor i farmakologi på världsledande University College London, till tidningen Daily Mail.

Svenske läkaren Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin och tidigare landslagsläkare, säger att han inte känner till koppning och därför inte kan uttala sig.

– Jag har aldrig hört talas om det. Eller om det fungerar, men det låter ju, haha… förlåt att jag skrattar. Men hade det varit något revolutionerande hade jag nog hört talas om det, säger han.

"Inga vetenskapliga belägg"

Sverker Nilsson, tidigare läkare på friidrottsförbundet, ser inga problem med att utövare ägnar sig åt koppning.

– Om det fungerar för någon så är det väl bra att de fortsätter. Men det är mycket psykologiskt sånt här. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det faktiskt fungerar, säger Nilsson och nämner ett par andra populära metoder bland elitidrottare, så som isbad.

Koppning sägs inte vara en smärtsam metod, även om amerikanska simstjärnan Natalie Coughlin, med 12 OS-medaljer bakom sig, inte tycks hålla med.


https://www.instagram.com/p/_FQO0WhDwE/