Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förklaringen bakom bilden på Sundhage

Foto: SVT
Foto: Sven Lindwall

Pia Sundhages OS-uniform fick utrustas med en svart tejpbit när hon dök upp i Gomorron Sverige.

Allt för att täcka över en H&M-logga som bedömdes vara ett brott mot public services regler kring reklam.

– Dyker en medverkande upp med en synlig logo måste vi åtgärda det på något sätt, säger Gomorron Sveriges redaktör Micke Ågren.

OS-silvret från Rio de Janeiro har gjort Pia Sundhage mer folkkär än någonsin. Och med de idrottsliga framgångarna har även medieexponeringen ökat. Den här veckan har Sundhage gjort en miniturné i de två stora morgonprogrammen i svensk television: SVT:s Gomorron Sverige och TV4:s Nyhetsmorgon.

Det fanns dock en avgörande visuell skillnad mellan Sundhages framträdanden i SVT respektive TV4. När Sundhage satt i Gomorron Sverige och intervjuades av Alexander Norén och Lotta Bouvin Sundberg hade hon en svart tejpbit över bröstet.

Pias logga övertejpad

Anledningen? Under tejpbiten fanns en logga signerad OS-truppens officiella klädsponsor, H&M. Den bedömdes bryta mot SVT:s hårda regler mot reklambudskap i sina sändningar.

– Vi måste förhålla oss till logotyper i varje sändning. Dyker en medverkande upp med en synlig logo måste vi åtgärda det på något sätt, säger redaktören Micke Ågren.

– Reglerna säger att om miljön är kontrollerad, då får vi inte visa loggor. Men är det en miljö som inte är kontrollerad, då är det en annan sak. Vår studio är en kontrollerad miljö.

Pik från SOK

Tejpbiten lockade fram en syrlig kommentar från Stefan Lindeberg, den före detta ordföranden i Sveriges olympiska kommitté och mannen som var med och förhandlade fram kontraktet med H&M.

"SVT Sporten har hittat tejprullen! Skönt! Den har ju varit försvunnen sen strax före lottningen av fotbolls-EM!", skrev Lindeberg på Twitter.

Ågren:

– Vi gör ingen skillnad på olika sporter eller så, det handlar bara om miljön är kontrollerad eller ej.