Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flydde från kriget - får tävla utan flagga i OS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Darryl Webb

Han har flytt från barnarbete i Sudan och fick uppleva hur 28 av hans familjemedlemmar dödades i inbördeskrig.

Nu ska maratonlöparen Guor Marial delta i OS som en självständig atlet – vilket innebär att han kommer att tävla under den olympiska flaggan.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Marial till AP.

När Guor Marial var en åttaårig pojke i Sudan blev han och hans jämngamla kompis kidnappade av beväpnade män.

Duon fördes till ett läger för barnarbetare, där de tvingades arbeta under hot om våld.

Men när en vecka gått lyckades han rymma tillsammans med vännen, och under mörkrets beskydd gömde de sig i en grotta under natten, innan de nästa dag fortsatte sin flykt.

Har inget medborgarskap

Marial hamnade i Egypten och därefter i USA som en flykting. Han föddes i Sydsudan, ett land som utropade sin självständighet först i fjol och som därför inte har en egen olympisk kommitté.

Marial har inget pass och är inte medborgare i något land, trots att han har bott i USA i över ett decennium.

Så när Marial, som började löpträna som 16-åring, sprang under den olympiska gränsen i ett maraton förra året, så stod den internationella olympiska kommittén inför ett dilemma.

"Jag är mållös"

Nu ska Marial få springa som en så kallad självständig atlet. Hans tävlan är inte officiellt kopplad till en nation och kommer att ske under den olympiska flaggan.

Han nåddes av beskedet i helgen, efter att först ha fått nobben av Sudans och USA:s olympiska kommittéer.

– Wow. Det här är så spännande. Det är svårt att beskriva. Jag är mållös. Min kroppstemperatur har gått upp, jag måste träna som en olympier nu, säger han till AP.

Men 28-åringen kommer trots sin neutrala status att hålla hemlandet i hjärtat under OS. Han har valt att inte tävla för Sudans färger efter att ha upplevt hur 28 familjemedlemmar dödats i inbördeskriget som härjat i Nordafrika.

– Sydsudans röster har blivit uppmärksammade. Sydsudan har till slut fått en plats i världssamfundet. Även om jag inte kommer att bära deras flagga i OS så kommer landet att vara där, säger han.

"Kommit från ingenstans"

Marial ska delta i maratonloppet den 12 augusti, tävlingarnas sista dag. Och trots sin turbulenta bakgrund, och trots att han sprang sin första maraton i fjol, tror IOK att han kommer att kunna bra ifrån sig i London.

– Han springer på tider som jag har förklarat för honom inte kommer att resultera i medalj, men som kan få in honom mellan topp tio och topp tjugo. Han har kommit från ingenstans. Han har gjort två tider, en 2.14 och en 2.12. Fantastiskt, säger IOK:s talesman Mark Adams enligt Huffington Post.

Marial kommer nu att be sin pappa, som fortfarande bor i Sydsudan, att bege sig till närmaste stad för att följa sonens OS-äventyr på tv.

Utöver Marial kommer tre utövare från Nederländska Antillerna också att tävla under den olympiska flaggan.